БАКБ купи дял от Тикси АД

2799
БАКБ купи дял от Тикси АД

Българо-американска кредитна банка АД извършва инвестиция в технологичната компания „Тикси“ АД, като записва акции от увеличението на капитала на дружеството и така придобива 6.25%. Фондът Си Ес Ай Еф АД, чийто мажоритарен акционер е Цветелина Бориславова, също участва в увеличението на капитала на „Тикси“ АД, като записва дял от 12.5%.

Сделката е част от стратегията за инвестиции в компании, свързани с дигиталната икономика и устойчивото градско развитие, и трансформирането на БАКБ във високо технологична финансова институция.

„Тикси“ създава технологични решения за интелигентни транспортни системи и  електронни разплащания.


Основният фокус на компанията е в развитието на интегрирани системи за „умни“ градове. В портфолиото на „Тикси“ се включват софтуерни продукти и инфраструктурни решения в областта на интелигентния транспорт, част от които са:  платформа за издаване и валидиране на електронни билети, софтуер  за управление и контрол на трафика, мобилни приложения за закупуване на електронни превозни документи, система за управление на паркиране в градска среда,  електронни услуги на общини.

Сред най-големите проекти, в които компанията е участвала през годините са: автоматичната система за електронно таксуване на градския транспорт в София, създаване на приложения за паркиране и интегриране с мобилните оператори, платформа за онлайн продажба на билети на Български държавни железници, уеб портал за купуване и презареждане на билети и карти в Русе, контрол на публичния транспорт в Дупница и  други.

„Ние в БАКБ, разбираме нуждата на съвременния гражданин от модерни технологии, които са свързани с неговия начин на живот и решават ежедневни проблеми. Вярваме в инвестирането с кауза. Намирането на зелени решения, дигитализацията на финансовите и публичните услуги, и устойчивото развитие са ключът към едно по-добро и по-светло бъдеще. Утрешният свят принадлежи на дигиталното.

То вече се  доказа като удобна, бърза и сигурна алтернатива. Новите технологии променят нашето ежедневие и градския живот, който познавахме, затова правим стратегическа инвестиция с капиталово участие в технологичната фирма „Тикси“ АД“, коментира г-жа Цветелина Бориславова по повод сделката.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg