БАКБ придобива 8.7% от капитала на Файър и 7.78% от Пейнетикс

1576
БАКБ придобива 8.7% от капитала на Файър и 7.78% от Пейнетикс

© Pixabay

Българо-американска кредитна банка записва акции от увеличението на капитала на дружествата „Пейнетикс“ АД и „Файър“ АД.

На 12.03.2020 г. банката подписа споразумения за записване на новоиздадени акции от капитала на дружествата, с които придобива 7.78% от капитала на „Пейнетикс“ АД и 8.7% от капитала на „Файър“ АД.

Дружеството „Пейнетикс“ АД предоставя платежни услуги, състоящи се в: операции чрез платежни карти или други подобни инструменти, издаване, обработване и приемане на плащания. Paynetics е платформата, която изпълнява всички платежни операции във phyre. Регулира се от Българска народна банка, член е на Visa и Mastercard.


„Файър“ АД се фокусира в разработване на иновативни технологични решения, като съвкупност от активи на интелектуална собственост, компютърни програми (софтуер), бази данни, кодове, търговски марки и т.н., То притежава интелектуалната собственост върху приложението Phyre.

Phyre e дигитален портфейл, с който може да се извършват плащания лесно на всеки ПОС терминал или онлайн, да се превеждат и получават пари, като трансакциите в мрежата на phyre са мигновени и без никакви такси.

„Мобилните плащания и дигиталните портфейли вече са част от ежедневието на всички активни потребители. Техните предпочитания и поведение се промениха много през последните години. Fintech сектора се разраства и това поставя финансовата индустрия пред изпитанието да въвежда иновации с възможно най-бързо темпо.

Банките много бързо трябва да променят цели процеси от своя бизнес и да предлагат високотехнологични продукти, за да продължат да бъдат в крак с времето. Преди години банката се премести в компютъра, а сега вече трябва да бъде в джоба на потребителя. Предстои революция в разплащанията.

Те трябва да станат мигновени. Амбициите на БАКБ са бързо да навлезем на този пазар, затова правим стратегическа инвестиция с капиталово участие във „Файър“ АД и „Пейнетикс“ АД и това е само началото“, каза Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАКБ, по повод сделката.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg