БАКБ с над 16 % ръст на нетните приходи от лихви

655
БАКБ с над 16 % ръст на нетните приходи от лихви

© Pixabay

За първото тримесечие на 2019 г. активите на БАКБ АД достигнаха 1.438 млрд. лв, съобщават от финансовата институция.

В сравнение с предишния отчетен период за 2018 г., банката е постигнала увеличение на активите от 13.87%. Въпреки значителния спад на лихвените проценти на пазара,  е отчетен над 16% ръст на нетния приход от лихви при среден ръст на пазара в страната от 6.08 %.

Кредитният портфейл на БАКБ продължава тенденцията си на разширяване, движен от диверсифицирано финансиране на корпоративните клиенти, МСП и физически лица. Постигнатото увеличение по кредитите за първото тримесечие на 2019 г. е с 11.46 %, в сравнение с миналогодишния отчетен период и при среден ръст на пазара - 7.41%.

Привлечените средства бележат ръст от 14.35% и в двата сегмента: корпоративни депозити и депозити на граждани и домакинства. Отчетените резултати са почти два пъти по-добри спрямо тези на банковата система - 8.08%.

Наблюдава се и увеличаване на нетния приход от такси и комисиони с 28.65%. Принос за това има разширяващата се клиентска база и извършените от клиентите трансакции.

Нетната печалба на БАКБ АД, след данъчно облагане, възлиза на 3.368 млн. лв. и отчита ръст от 5.88% спрямо същия период за миналогодишното тримесечие.

Въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и техните трансакции, банката успява да запази ниско ниво на оперативните разходи, благодарение на автоматизация и електронизация на процеси и обслужване.

Пълните отчети на БАКБ АД, както и доклад на ръководството, са налични на корпоративния сайт на банката в секция „Връзка с инвеститорите“.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...