БАКБ с над 16 % ръст на нетните приходи от лихви

742
БАКБ с над 16 % ръст на нетните приходи от лихви

© Pixabay

За първото тримесечие на 2019 г. активите на БАКБ АД достигнаха 1.438 млрд. лв, съобщават от финансовата институция.

В сравнение с предишния отчетен период за 2018 г., банката е постигнала увеличение на активите от 13.87%. Въпреки значителния спад на лихвените проценти на пазара,  е отчетен над 16% ръст на нетния приход от лихви при среден ръст на пазара в страната от 6.08 %.

Кредитният портфейл на БАКБ продължава тенденцията си на разширяване, движен от диверсифицирано финансиране на корпоративните клиенти, МСП и физически лица. Постигнатото увеличение по кредитите за първото тримесечие на 2019 г. е с 11.46 %, в сравнение с миналогодишния отчетен период и при среден ръст на пазара - 7.41%.


Привлечените средства бележат ръст от 14.35% и в двата сегмента: корпоративни депозити и депозити на граждани и домакинства. Отчетените резултати са почти два пъти по-добри спрямо тези на банковата система - 8.08%.

Наблюдава се и увеличаване на нетния приход от такси и комисиони с 28.65%. Принос за това има разширяващата се клиентска база и извършените от клиентите трансакции.

Нетната печалба на БАКБ АД, след данъчно облагане, възлиза на 3.368 млн. лв. и отчита ръст от 5.88% спрямо същия период за миналогодишното тримесечие.

Въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и техните трансакции, банката успява да запази ниско ниво на оперативните разходи, благодарение на автоматизация и електронизация на процеси и обслужване.

Пълните отчети на БАКБ АД, както и доклад на ръководството, са налични на корпоративния сайт на банката в секция „Връзка с инвеститорите“.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg