БАКБ създава инвестиционен фонд за малкия и среден бизнес

3730
БАКБ създава инвестиционен фонд за малкия и среден бизнес

Българо-американска кредитна банка създава нов инвестиционен фонд, който е насочен към финансирането на малки и средни български компании. Ай Ди Ес Фонд ще се фокусира основно върху зелената икономика и дигиталния сектор.

"Основната цел на фонда е да идентифицира и инвестира в локални компании, насочени към иновативни, дигитални решения за бизнеса. Ще работим за създаването на цялостна екосистема, подпомагаща и ускоряваща растежа на компаниите от малкия и среден сегмент.

Ние вярваме, че заедно можем да създадем необходимите условия за благоприятно развитие на българското предприемачество", заяви председателят на Надзорния съвет на БАКБ Цветелина Бориславова по време на официалното представяне на стратегията на фонда.

Ай Ди Ес Фонд е 100% собственост на Българо-американска кредитна банка. Екипът му обединява експерти със значителен професионален опит, придобит в страната и в чужбина, които имат познания в областта на стратегическото управление и инвестирането в малки и средни предприятия.

"Съществуващата в момента финансова система не успява да посрещне нуждите на бизнеса. Границите са отворени и много проекти се реализират извън България. Ай Ди Ес Фонд ще предлага дългосрочно и краткосрочно финансиране на всички компании и предприемачи, които представят добри идеи с потенциал за растеж", заяви изпълнителният директор на фонда Александър Николов.

Целевата група от предприятия, в които Ай Ди Ес Фонд има интерес да инвестира, включва бързоразвиващи се български компании в областта на IT сектора - електронни магазини, софтуерни разработчици, компании за дигитални услуги и др.

Фондът ще търси проекти, които имат потенциал за завоюване на водеща пазарна позиция както в България, така и в региона.

Александър Николов уточни, че Ай Ди Ес Фонд ще предлага различни варианти за финансиране. Фондът ще предоставя подкрепа под формата на инструменти за дългово финансиране, гаранции, придобиване на дялове с възможност за обратно изкупуване и др.

Рамките на целевите инвестиции са гъвкави, а при нужда от финансиране на стойност над 1 млн. лв. могат да бъдат включени и стратегически партньори.

"Всяка идея ще се оценява индивидуално от екипа на фонда. Вече имаме 4-5 много активни проекта в напреднала фаза, които са сред кандидатите за финансиране от фонда и още поне 10 в начален етап от развитието си", каза още изпълнителният му директор.

Една от първите компании, кандидатствали за финансиране от Ай Ди Ес Фонд, е онлайн магазинът за сурови хранителни продукти myfarm.bg. Създателят на проекта Орлин Козарев коментира, че партньорството с фонда гарантира устойчиво развитие на бизнеса, но без да поставя нереалистични финансови цели и условия, каквато е практиката при много от традиционните стартъп акселератори или да изисква твърде мащабно обезпечение, характерно за конвенционалните банкови кредити.

По думите му Ай Ди Ес и БАКБ предоставят не само финансиране, но и контакти с екосистемата от земеделски производители, които финансират по други проекти. А за подобен бизнес това е също толкова важно. 

"Естествено, че обсъждаме евентуалните цели на проектите, които финансираме и възможностите за тяхното постигане. Но за нас най-ценният актив на една компания, независимо колко е иновативна и високотехнологична, са хората, които я управляват. Ако имаме доверие в тях, бихме подкрепили и техния проект", обяснява Николов.

Той уточни, че фондът няма предварително планирана стратегия за излизане от проектите, които финансира. Това ще зависи от тяхното развитие и от решенията на техните мениджъри.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg