БАКБ успешно набра 15 млн. евро в 7-годишна облигационна емисия

471
БАКБ успешно набра 15 млн. евро в 7-годишна облигационна емисия

© БАКБ / Съдържание от нашите партньори

На 23 декември 2022 г. Българо-американска кредитна банка АД издаде емисия необезпечени облигации с обща стойност 15 000 000 евро за изпълнение на изискванията за собствен капитал и приемливи задължения, съобщават от финансовата институция.
 
Срокът и падежът на главницата по емисията е 84 месеца. Облигациите са лихвоносни, при фиксиран годишен лихвен процент от 5.0%, като лихвата е платима на шестмесечни купонни плащания.
 
БАКБ планира облигациите да бъдат регистрирани за търговия на „Българска фондова борса“ в срок до 6 месеца от датата на емитиране. Първоначалното предлагане премина при засилен интерес и бе записано на 100% от най-големия акционер, водещи институционални инвеститори, банки и корпоративни клиенти.
 
„Целите ни за следващите пет години са свързани със запазване и дори ускоряване на темпа, с който растем всяка година, при един добър баланс между стабилност и динамика, така че да заемем своето място в Топ 10 на банките в България.
 
Средствата от емисията ще се използват за кредитен растеж, за отпускане на нови ипотечни кредити и финансиране на зелени проекти,  зелени технологии и индустрии, за инвестиции в държавни ценни книжа (ДЦК) на България и други държави-членки на Европейския съюз с инвестиционен рейтинг, с цел да осигурим сериозен растеж на БАКБ, при запазване на нивата на добра обща ликвидност и изпълнение на регулаторните изисквания за капиталова адекватност“, коментира Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на банката. 
 
Наскоро БАКБ отчете финансовите си резултати за третото тримесечие на 2022 г.
 
Нетната печалба на банката в размер на 20.271 млн. лева след данъчно облагане, представлява ръст от 77.61%, спрямо третото тримесечие на 2021 г. и показва доброто позициониране на банката в променящата се икономическа обстановка.
 
Активите на БАКБ в края на месец септември достигнаха 2 567 188 хил. лв., като отбелязват солиден ръст от 22.62% на годишна база, спрямо 12.24% средно за банковия сектор.  
 
Активната позиция на БАКБ в кредитирането на граждани, чрез предоставяне на ипотечни кредити води до нарастване с 22.58%  в този сегмент, при 16.17%  ръст за банковия пазар. Общото  увеличаване на дела на кредити за физически лица е с  19.93%. Спестяванията на граждани и фирми нарастват с 27.26%. 
 
Дългосрочният кредитен рейтинг на „Българо-американска кредитна банка“ АД е BB, перспектива Стабилна,  потвърден от „БАКР – Агенция за кредитен рейтинг“,  през април 2022 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg