БАКБ устойчива на несигурността, предизвикана от пандемията

452
БАКБ устойчива на несигурността, предизвикана от пандемията

© Pixabay

Българо-американска кредитна банка отчита сериозно увеличение от 16.19 % при нетния доход от такси и комисионни за първото тримесечие на годината при отчетен спад от -1.11% за банковата система.

Към 31.03.2020 г. активите на банката достигнаха 1 603 802 хил. лв., което представлява ръст от 11.47%, сравнено с първото тримесечие на 2019 г.

БАКБ продължава да разширява кредитния си портфейл. За постигнатото увеличение от 18.82% за едногодишен период заслуга има ритейл бизнeса на банката и диферсифицирано кредитиране на Корпоративни/МСП клиенти


Спестяванията на граждани и фирми в банката отново нарастват с 12.10% и в двата сегмента, отчитайки по-добри резултати от тези на банковата система, която отбелязва 7.72% годишен ръст в привлечените средства.

БАКБ отчита 11.87% ръст на нетните приходи от лихви. Резултатът е впечатляващ на фона на средните нива за пазара (0.56 %) и се дължи преди всичко на увеличаването на приходите на банката от лихви с 8.05%, достигайки 12.055 млн. лева.

Съществен принос за добрите резултати има постигнатия спад на цената на финансиране, отразена в намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс с -11.11% до 1.648 млн. лева въпреки действията на Централните банки за противодействие на пазарния срив водещи до масирани промени в доходността на активите.

Нетната печалба на БАКБ е в размер на 3.838 млн. лева след данъчно облагане. Благодарение на приложената технологична иновативност, както и на автоматизацията на процесите, банката успява да запази ниско ниво на оперативните си разходи, въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и извършваните от тях трансакции.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и отчита ръст от 6.63% след капитализирането на цялата печалбата за 2019 г. Системното рекапитализиране през последните няколко години продължава за да осигурява възможности за посрещане на нуждите от кредит на българските фирми и граждани и ще даде възможност на банката да насочва кредитни средства и за рестартиране на бизнеси в периода след падане на рестриктивните мерки.

Пълните отчети на БАКБ АД, както и доклад на ръководството, са налични на корпоративния сайт на банката в секция „Връзка с инвеститорите“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg