Българинът влиза в кризата с жълти стотинки

5762
Българинът влиза в кризата с жълти стотинки

© Pixabay.com

Българинът навлиза в кризата с рекордни в историята 58.2 млрд. лв. на депозит, сочат изнесени вчера данни от централната банка. Проблемът е, че голяма част от тези средства се намират в малък на брой сметки, показват изчисления на Profit.bg.

През февруари домакинствата добавиха нови 415 млн. лв. към спестяванията си, спрямо 199 млн. лв. за месец по-рано и 419 млн. лв. за преди година.

Налице през месеца бе процес, за който информирахме преди седмици – част от депозитите бяха превалутирани от лева в евро и долари, заради евентуалното влизане на страната ни в еврозоната.

Така към 29 февруари, левовите депозити са 34.4 млрд. лв., спрямо 35.19 млрд. лв. за месец по-рано. Ръстът при евровите спестявания е от над 1.1 млрд. лв. до рекордните 19.455 млрд. лв.

Минимално повишение – от 4.28 до 4.33 млрд. лв. се отчита и при влоговете в други валути.

Последните актуални данни на БНБ за края на 2019 г. обаче показаха, че 87.5% от депозитните сметки в страната са за суми до 10 хил. лв.

Световната банка: Милиони ще продължат да живеят в бедностОт Световната банка предупредиха за “значително по-висок риск” сред домакинствата, които зависят от индустрии особено уязвими на ефектите от вируса

Нещо повече – 60.8% от депозитните сметки към края на миналата година (общо 5.84 млн. лв. на брой) са за не повече от 1000 лв. А още по-плашещото е, че тези българи имат средно на депозит по 137 лв.

Близо 71.5% от депозитните сметки в страната пък са за суми до 2500 лв. В тях са съсредоточени 2.6 млрд. лв., което е под 5% от всички спестявания на населението в страната.

Средната сума на всички тези 6.89 млн. депозита е 385 лв.


Как бедността влияе на мозъка ни?Децата от бедни семейства по-рядко преуспяват в живота, но има и позитивни изключения

Ако добавим и влоговете до 5000 лв., средната сума на всички депозити в търговските банки до тази сума ще се увеличи до 703 лв.  

Средната стойност на всички депозити у нас е 5793 лв. 

Колко ли време може да изкара в криза българинът?

Над 1.6 милиона българи – под прага на бедносттаОт 1 януари 2020 година линията на бедност да бъде 363 лева предлагат от Министерството на труда и социалната политика

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg