Балкански държави тестват инвеститорския апетит с дългосрочни облигации

227
Балкански държави тестват инвеститорския апетит с дългосрочни облигации

© Pixabay.com

Източноевропейски държави ще тестват инвеститорския апетит за облигации с рекордно дълъг матуритет в опит да наберат средства при ниски лихви.

Хърватия планира да предложи 20-годишни евро облигации като част от продажбата на дългoви книжа на два транша, информира Bloomberg, позовавайки се на запознат източник. Сърбия предложи 12-годишни дългови книжа днес, което е най-големият срок, до който страната е прибягвала.

“Сърбия и Хърватия очевидно искат да се възползват от ниската доходност, която ще продължи още известно време,” казва Антон Хаузер, паричен мениджър в инвестиционното подразделение на Erste Group Bank AG’s  във Виена. “Инвеститорите отчаяно се нуждаят от доходност и търсенето за дългосрочни облигации ще е голямо.”


Балканските държави набират средства в условията на справянето с COVID-19, докато се борят с третата вълна на пандемията. Миналия месец Словения емитира 60-годишен дълг, като това са и най-дългосрочните облигации в региона.

Предлаганите дългосрочни облигации идват в период, в който доходността в този сегмент нараства в световен мащаб. Притеснението сред инвеститорите е, че силният икономически растеж, ваксинацията и щедрите държавни разходи имат потенциала да доведат до ценови натиск, който може да преобърне дълговите пазари по света.

Сърбия предлага облигации с падеж през март 2033 г. при надбавка от 210 - 215 базисни пункта над лихвения индекс (midswap), според същия източник, пожелал анонимност. Емисията се управлява от BNP Paribas SA, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG и Erste Group Bank AG.

Хърватия също ще пласира 12-годишни облигации, в добавка към 20-годишните, като за тази цел ще използва услугите на JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley, Societe Generale SA и Zagrebacka Banka dd.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg