Банките продължават да вдигат таксите

6323
Банките продължават да вдигат таксите

© Pixabay

Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани и фирми.

Някои от най-големите финансови институции направиха промени в тарифите си, а други подготвят изменения, които скоро ще влязат в сила, пише в. "Труд".

Най-съществената промяна е въвеждане на принципа при теглене от банкомат да не се взима фиксирана такса, а процент от сумата, както е при теглене на пари в брой от офис на банката.


От 30 август Банка ДСК промени тарифата си, като при теглене от банкомат на същата банка таксата стана 0.15%, но не по-малко от 0.30 лв., а при теглене от банкомат на друга банка таксата е 0.20% от сумата, но не по-малко от 1.50 лв.

Същата такса от 0.20% от сумата, но не по-малко от 1.50 лв., вече се плаща и при теглене от банкомат в чужбина. Досега таксите бяха фиксирани на 0.30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1.50 лв. за други банкомати.

С повишаването на таксите на банките много хора закриват част от сметките си. Наред с това много граждани започнаха да теглят наведнъж по-големи суми, за да използват банкоматите по-рядко и съответно да плащат по-малки такси.

Друга промяна е, че такса за теглене от банкомат вече се плаща и за карти на Банка ДСК, които досега бяха освободени от тази такса, като например ДСК-ISIC и Младежка карта.

Пощенска банка пък вдига таксите за откриване и обслужване на някои сметки от 5 октомври. Например таксата за откриване на съвместна сметка, която могат да ползват двама съпрузи, нараства от 10 лв. на 15 лв., а таксата за обслужване на такива сметки се повишава от 8 лв. на 12 лв. на месец.

Съществена промяна е и това, че клиентите на Пощенска банка ще плащат такса от 0.12 лв. не само за СМС известия за касови операции и преводи, но и за други електронни съобщения за движение на пари по сметката им. Таксата за откриване на стандартна спестовна сметка в Пощенска банка нараства от 1 лв., на 3.50 лв., ако е без дебитна карта, и на 2 лв., ако е с дебитна карта.

А месечната такса за обслужване на стандартна спестовна сметка без дебитна карта нараства от 2.50 лв. на 3 лв. Въвеждат и нова такса за закриване на спестовни сметки в размер на 5 лв., като сега тази услуга е безплатна, пише "Труд".

Таксата за вътрешнобанкови преводи в Пощенска банка пък ще нарасне от 2.50 лв. на 4 лв., като няма значение дали парите се движат между сметки на един и същ или на различни клиенти.

Какви такси плащаме за теглене на пари от банка?Тегленето на пари на каса от банковите клонове на най-големите банки в страната може да е доста скъпо

Неотдавна още една банка въведе такса за съхранение на големи суми в сметки на граждани. От 1 август ОББ въведе такса от 0.7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки на един гражданин, надвишаваща 1 млн. лв. или тяхната равностойност в чужда валута.

От началото на месеца банката намали и прага за наличностите на сметки на фирми, за които събира такса съхранение. За наличности над 500 хил. лв. банката вече събира такса от 0.8% годишно, докато през миналия месец таксата беше 1%, но само за суми над 1 млн. лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg