Банките с все по-малко лоши кредити

1365
Банките с все по-малко лоши кредити

Преди месец разходите за обезценка по кредити и вземания на родните банки достигнаха 537 млн. лв. (при съответно 236 млн. лв. към юни 2017 г. и 567 млн. лв. към септември 2016 г.).

Именно високите разходи по това перо за поредна година помагат на банките в България да изчистят кредитните си портфейли, а статистиката сочи, че те наистина успяват да го сторят.

Данни на Българска народна банка и изчисления на Profit.bg сочат, че лошите и преструктурирани кредити за домакинствата намаляват до най-ниското си ниво от февруари 2010 г., като по последни данни възлизат на 12.84%.

Понижението при потребителските кредити за домакинствата е дори по-голямо – до 11.73 на сто, което е най-ниската стойност от точно 8 г. насам.

Преструктурираните или необслужените с просрочие от над 90 дни жилищни заеми днес са 14.23 на сто от всички, което отново е най-ниската им стойност от март 2010 г.

За пореден месец лошите заеми при другите кредити са под нивото от 10%, след като в началото на януари бяха на нива от над 31%. Днес те са едва 9.36 на сто, което ниво не е наблюдавано от юни 2009 г.

Банкирането ще се измести все повече през мобилния телефонВижте интервюто за Profit.bg на глобалния директор

При фирмите нивото на лошите кредити вече е 21.44 на сто спрямо 22.18 на сто за преди месец.

* Показателят включва целия размер на балансово отчитаните кредити, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни (обхваща категориите необслужвани експозиции, загуба и всички преструктурирани експозиции по смисъла на отменената Наредба № 9 на БНБ от 3 април 2008 г. за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg