Банките с все по-малко лоши кредити

1490
Банките с все по-малко лоши кредити

Преди месец разходите за обезценка по кредити и вземания на родните банки достигнаха 537 млн. лв. (при съответно 236 млн. лв. към юни 2017 г. и 567 млн. лв. към септември 2016 г.).

Именно високите разходи по това перо за поредна година помагат на банките в България да изчистят кредитните си портфейли, а статистиката сочи, че те наистина успяват да го сторят.

Данни на Българска народна банка и изчисления на Profit.bg сочат, че лошите и преструктурирани кредити за домакинствата намаляват до най-ниското си ниво от февруари 2010 г., като по последни данни възлизат на 12.84%.

Понижението при потребителските кредити за домакинствата е дори по-голямо – до 11.73 на сто, което е най-ниската стойност от точно 8 г. насам.

Преструктурираните или необслужените с просрочие от над 90 дни жилищни заеми днес са 14.23 на сто от всички, което отново е най-ниската им стойност от март 2010 г.

За пореден месец лошите заеми при другите кредити са под нивото от 10%, след като в началото на януари бяха на нива от над 31%. Днес те са едва 9.36 на сто, което ниво не е наблюдавано от юни 2009 г.

Банкирането ще се измести все повече през мобилния телефонВижте интервюто за Profit.bg на глобалния директор

При фирмите нивото на лошите кредити вече е 21.44 на сто спрямо 22.18 на сто за преди месец.

* Показателят включва целия размер на балансово отчитаните кредити, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни (обхваща категориите необслужвани експозиции, загуба и всички преструктурирани експозиции по смисъла на отменената Наредба № 9 на БНБ от 3 април 2008 г. за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас