Банките се готвят за радикална промяна в работния си режим

2789
Банките се готвят за радикална промяна в работния си режим

© Pixabay

Каква част от работния ден ще можете да прекарвате от вкъщи след пандемията?

Оказва се, че може би ще е доста по-голяма, отколкото сте очаквали, стига да работите за някоя европейска банка, пише Bloomberg.

Докато директорите на американските трезори предупреждават за опасностите от прекалено продължителния "хоум офис", в Европа банките се готвят за сериозни промени в работния си режим.

Много от тях твърдят, че са научили уроците си по време на пандемията и търсят алтернативи, които да им позволят да снижат разходите си, като едновременно с това осигурят по-добър баланс между работата и личния живот за своите служители.

Подобна мащабна промяна в начина, по който работят финансовите институции, не се е случвала откакто съществува концепцията за съвременните офис сгради, пише още изданието.


Холандия е един от пионерите на тази тенденция. Банките в страната прогнозират, че песоналът им ще прекарва поне от половината от работното си време у дома, дори и след края на пандемията от COVID-19.

В Италия UniCredit планира да оганизира около 40% от работния процес в дистанционен режим, а швейцарската UBS прогнозира, че служителите ѝ ще работят от вкъщи в 30% от времето.

"Това е най-радикалната промяна на традиционната "офис култура" през последното столетие. Последната подобна "революция" се случва по времето, когато в големите градове започват да се изграждат финансови центрове с огромни небостъргачи, пълни с офиси.

Банките винаги търсят начини за съкращаване на разходите. Сега изглежда имат точно такава възможност и те нямат намерение да я пропускат", коментира Дрор Полег от Съвета за технологии и иновации към нюйоркския институт Urban Land.

За европейските банки, които в последните години традиционно изостават от своите американски конкуренти по показателите за рентабилност и ефективност, това е особено ценна възможност.

Докато гигантите от Уолстрийт - в лицето на JPMorgan Chase и BlackRock, се притесняват от загубата на корпопративната си култура при работата извън офиса, в Европа трезорите вече започват да работят за ограничаването на своята зависимост от служебните сгради.

"Финансовата индустрия, която е фокусирана върху ефективността още от финансовата криза насам, е много вероятно да обърне сериозно внимание на ефектите от насърчаването на дистанционната работа.

Това би позволило на банките и останалите компании от финансовия сектор да преминат на "следващото ниво" от гледна точка на ефективността", коментира Джули Уелън от имотната компания CBRE.

Във втората най-голяма холандска банка Rabobank служителите вероятно ще работят от вкъщи между 40% и 50% от времето, но този процент ще варира в широки граници, в зависимост от позицията и конкретната сфера на работа.

Банката ще проведе пилотен експеримент с определени таргет групи от своя персонал, за да определи какви ще бъдат оптималните варианти за всеки отделен служител. 

В ING виждат бъдещето по подобен начин.

"Смятаме, че в бъдеще служителите ще прекарват около половината от работното си време извън офиса в сферите от бизнеса, където това е възможно", коментира говорителят на трезора Марк Смулдерс.

Архитекти: Не събаряйте старите сгради, полезни са за климата Взривяването на стари сгради е зрелищно и често попада в новинарските емисии, но се оказва, че то влияе негативно върху околната среда

Трансформацията на работната култура в банките е резултат както от промяната във възгледите на мениджмънта, така и от тази на служителите. В проучване, проведено сред служителите на Deutsche Bank през април и май тази година, 80% от анкетираните заявяват, че биха искали да работят от вкъщи поне в един ден от седмицата.

Тази промяна обаче изисква и сериозна инвестиция в технологичната инфраструктура, така че банките да запазят и дори да подобрят комуникацията - както между слулжителите си, така и с клиентите.

Нито един трезор обаче не би се отказал изцяло от своите офиси с лека ръка. Те все още играят ключова роля за поддържането на мотивацията и за изграждането на корпоративната култура.

Точно такова предупреждение отправи и изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън - че ако служителите работят твърде дълго у дома, тяхната продуктивност постепенно ще започне да се понижава.

Кристиян Севинг от Deutsche Bank също смята, че новите служители имат нужда да споделят едно и също офис пространство с по-възрастните си колеги, за да могат по-успешно да развиват кариерата си.

Но в същото време най-голямата германска банка беше една от първите на Стария континент, които започнаха постепенно да се освобождават от ненужните офис площи и да съкращават разходите си за недвижими имоти. 

Новата реалност вероятно ще доведе и до също толкова радикални промени в дизайна на самите офиси. Холандската банка ABN Amro иска да превърне работните пространства в място за срещи и дискусии, а не за изпълняване на индивидуални задачи.

"Офисът на бъдещето не е просто една физическа локация. Той е мрежа, която осигурява на отделния служител достъп до различни инструменти, които той използва в работата си - студиен запис, видеовръзка с клиент, допълнителна квалификация или комуникация с колегите.

Всички онези неща, които той трудно би вършил от вкъщи", коментира Дрор Полег от от Съвета за технологии и иновации към Urban Land.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg