Банките ще помогнат само на длъжниците, които са били изрядни

856
Банките ще помогнат само на длъжниците, които са били изрядни

© Pexels.com

Новите мерки за облекчаване на връщането на заеми ще са насочени към тези клиенти на банките, които до този момент са били изрядни. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. По думите му, новите мерки, които ще бъдат препоръчани от Европейския банков орган са насочени към тези, които и до момента преди пандемията са били редовни платци на задълженията си. Няма да бъде облекчено връщането на заеми на неизрядните до този момент длъжници.

Основната мярка, която банките обмислят е отлагане на плащанията по кредитите за определен период. Разглеждат се няколко варианта - отсрочка на главницата и лихвите, само на главницата или само на лихвите, обясни Адронов.

Друг вариант за подпомагане, който се обмисля е отпускането на безлихвени банки чрез съдействието на Българската банка за развитие, която получава допълнително 700 млн. лева от държавата.


Председателят на Асоциацията на банките не коментира темата дали ще бъдат намалявани банковите такси.

Шефът на БНБ: Работим по мерки за отлагане на плащания по кредитиРаботи се по три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната, обясни Димитър Радев

На подобен принцип и държавата ще подпомага хората и бизнеса, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Той припомни, че в момента фирмите ще бъдат подпомогнати по три основни начина. Държавата ще запази нивото на основните си разходи, ще продължи да плаща на фирмите за доставки и услуги. Отделно по линия на държавната Българска банка за развитие ще бъдат предоставени помощи чрез гаранции за изплащането на кредити на малките и средни фирми. И на последно място, но не и по значение, ще бъдат подпомогнати и фирмите чрез покриване на 60% от осигурителния доход на част от служителите им.

Финансовият министър обаче беше категоричен, че помощта ще бъде предоставена на базата на осигурителните доходи, а не на реалните. Тоест ако една фирма е плащала минимални заплати, а останалата част е предоставяла по друг вид договор, държавата може да даде само 60% на база минимална заплата.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg