Банките в САЩ отчитат рекордни печалби и връщат депозити. Какво се случва?

1940
Банките в САЩ отчитат рекордни печалби и връщат депозити. Какво се случва?

© Pixabay

Съдбата на икономиката и тази на банковия сектор обикновено са тясно свързани. Когато потребителите са изправени пред трудности, необслужваните заеми се увеличават.

Лятото на 2020 година донесе надежда за икономическо възстановяване след пандемията, но през есенните и зимните месеци новите случаи на COVID-19 отново започнаха да нарастват, а много държави по света наложиха нови ограничителни мерки.

Но въпреки това отчетите на големите американски банки, публикувани през последните дни, показаха, че печалбите им остават стабилни, пише The Economist.


Каква обаче е причината за това?

Едно от обясненията е, че инвестиционните поделения на финансовите институции са успели да се възползват от ръста на борсовите индекси и "горещият" IPO пазар отвъд Океана. Именно банките, които в най-голяма степен разчитат на инвестиционната си дейност, генерират най-големи печалби през 2020 година.

Положителният финансов резултат на Goldman Sachs само за четвъртото тримесечие на 2020 година достига 4.5 милиарда долара, което е наполовина на цялата печалба за предходната година.

JPMorgan Chase отчита двойно по-висока печалба от инвестиционна дейност през последните три месеца на годината, а общият финансов резултат за периода октомври - декември 2020 година достига рекордните 12.1 милиарда долара.

В сферата на традиционното банкиране резултатите през четвъртото тримесечие също са обнадеждаващи, макар че до голяма степен това се дължи и на счетоводни фактори. През второто и третото тримесечие на годината, в очакване на ръст на необслужваните кредити, много от банките отписаха част от рисковите активи в портфейлите си.

По-късно обаче, успоредно с икономическото възстановяване през лятото, част от тези кредити все пак бяха изплатени, а банките, в това число Bank of America, Citigroup, JPMorgan и Wells Fargo, преоцениха активите си във възходяща посока, което се отрази позитивно на печалбите им през последното тримесечие на годината.

През септември, например, от JPMorgan очакваха отписване на дългове за 33.6 милиарда долара от общия им портфейл на стойност 1 трилион долара. Към края на декември обаче окончателно потвърдените лоши кредити бяха в размер на едва 1.1 милиарда долара.

Освен това банката очаква поне 1.8 милиарда долара от сумите, които преди това са били заделени като провизии, да бъдат възстановени. Това автоматично се добавя към нейната печалба, обяснява The Economist.

Какви са плановете на водещите централни банки за 2021 г.?Водещите централни банки ще продължат да поддържат ултрастимулиращата си монетарна политика, въпреки очакванията за ускоряване на глобалния икономически растеж


Състоянието на американския банков сектор в момента на практика е победа за институциите и регулаторите, които през последното десетилетие положиха сериозни усилия да го направят по-сигурен и стабилен, пише още изданието.

В миналото инвестиционните печалби на банките бяха тясно свързани с икономиката, тъй като трезорите държаха огромни портфейли от обезпечени активи (например ипотечни облигации). Днес те са задължени да държат достатъчно големи капиталови резерви, които да  гарантират потенциалните загуби от инвестициите в рискови активи. По този начин, дори и на фона на турбуленциите на капиталовите пазари през пролетта, банките успяха да спечелят, без да понесат кой знае колко големи щети от гледна точка на финансовите си резултати.

Банковите отчети обаче показват и другата страна на монетата - как иначе разумните регулации могат да окажат негативен ефект в необичайни ситуации. Обикновено банките са готови с радост да приемат депозити от своите вложители. Това по принцип е най-евтиният им източник на финансиране. Колкото повече депозити държи една банка, толкова повече заеми може да отпуска.

През последната година обаче безпрецедентните монетарни стимули от страна на Федералния резерв "инжектираха" рекордни количества кеш в банковата система, която се оказа буквално "препълнена" с депозити.

Само през 2020 година тези в JPMorgan се увеличават с 580 милиарда долара, а в Bank of America - с 360 милиарда долара.

Заради регулациите, въведени в годините след финансовата криза обаче, за самите трезори този ръст не е добра новина, а по-скоро проблем. Те трябва да заделят допълнителни средства, за да покрият капиталовите изисквания, когато активите им започнат да стават твърде големи. Тези разходи биха си стрували, ако в същото време имаше възможности допълнителните средства да бъдат инвестирани с достатъчно висока доходност.

Но търсенето на кредити също се понижава, а съотношението между отпуснатите заеми и натрупаните депозити пада от 94% през 2008 година до 64% през 2020 г.

Така се оказва, че някои банки биха предпочели да не приемат повече депозити от своите клиенти, просто защото, грубо казано, няма в какво да ги инвестират.

Директорът на JPMorgan Джейми Даймън разкри пред инвеститорите, че банката е помолила някои от големите си корпоративни клиенти да преместят депозитите си, което е позволило свиване на общата депозитна база с около 200 милиарда долара.

Главният финансов директор Дженифър Пипжак заяви, че засега банката "ще се въздържа" от набиране на нови депозити.

Това е безпрецедентна ситуация, която е демонстрация на устойчивостта на банковия сектор към кризата, предизвикана от COVID-19, но едновременно с това разкрива и някои от нейните "странности".

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg