Банките в света са платили 321 млрд. долара глоби от 2008 г.

2276
Банките в света са платили 321 млрд. долара глоби от 2008 г.

© Pixabay.com

Банките в света са платили 321 млрд. долара глоби от 2008 г. насам заради неспазване на регулациите, вариращо от пране на пари до пазарни манипулации и финансиране на тероризма, сочат данни на Boston Consulting Group, цитирани от Bloomberg.

Сумата се очаква да нараства в идните години, тъй като европейските и азиатските регулатори наваксват изоставането си от по-агресивните си американски колеги, които са наложили мнозинството от глобите досега.

Това показват данните от седмото годишно изследване на BCG на банковата индустрия, публикувано днес. Само през 2016 г. банките са платили глоби от 42 млрд. долара, което е увеличение с 68% спрямо предишната година, показват още данните.

„С развитието на регулациите, глобите и наказанията, наред със свързаните с тях правни разходи, ще останат съществен разход за правене на бизнес. Управлението на тези разходи ще продължи да е основна задача на банките“, смятат анализаторите, ръководени от Джерълд Грасхоф.

Ерата на все по-нарастващите регулаторни изисквания ще продължи, въпреки обещанието на американския президент Доналд Тръмп да отмени закона Дод-Франк от 2010 г., който промени американската банкова система след фалита на Lehman Brothers. Броят на промените в правилата, които банките трябва да следват ежедневно, се е утроил от 2011 г., като средно на ден се правят 200 ревизии, сочат данните на доклада.

Цената на петрола Пътната обстановка ИЗБОРИ 2017 > Светът > Европейските банки притежават "лоши" кредити за 1.2 трилиона евро Европейските банки притежават "лоши" кредити за 1.2 трилиона евро Това застрашава рентабилността и здравето на европейската икономика

„Регулациите трябва да се приемат като постоянно повишаване на нивото на моретата, а не просто като прилив или цунами, които ще се оттеглят. Очакваме тази тема да се запази, въпреки политическите промени в САЩ в последно време“, отбелязват авторите на изследването.

Близо десет години след началото на финансовата криза банковата индустрия все още не се е възстановила напълно от загубите, които претърпя, пише BCG. Докато финансовите компании са постигнали икономическа печалба от 159 млрд. евро (167 млрд. долара) през 2015 г., което е пети растеж на годишна основа, индустрията остава на червено с 9 милиарда евро на кумулативна основа в годините от 2009 до 2015 г., сочат данните.

BCG е изчислила икономическата печалба въз основа на оперативните резултати на банката и инкорпорирането на разходите в капитала. Европейските банки не са регистрирали годишна икономическа печалба през този период, докато американските компании са на печалба в последните три години. Банките от Азиатско-Тихоокеанския регион, Южна Америка, Близкия Изток и Африка са постигали икономическа печалба всяка година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rotar Diana-Simona
# 0
04:08 | 18 August 2017
Предлага кредит изключителен без чувство на неудовлетвореност приходи, специфични Здравейте Господине/Госпожо Ми се обадиш, мадам Rotar Diana-Simona.Обръщам се към всички лица в нужда от тяхна страна, че аз предоставя заеми на пари от 500 до 1.000.000.000 за всички лица в състояние да изплати с лихвен процент от 2 % и срок на погасяване. Аз го правя във всички области. Ето моя e-mail адрес: rdianasimona@yahoo.com
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg