Банкнотата от 50 евро на кирилица влиза в обращение

16290
Банкнотата от 50 евро на кирилица влиза в обращение

© ЕЦБ

От 4-ти април новата банкнота с надпис 50 евро на кирилица влиза в обращение, съобщават от Европейската централна банка. Това е третата банкнота от единната европейска валута, на която надписът „евро“ е изписан на кирилица, тъй като българската азбука стана официална в Европейския съюз, след като страната ни се присъедини през 2007 г.

Преди това, през 2013 г., първо бяха подменени банкнотите от 5 евро, а след това, през 2014 г., – тези от 10 евро.

Новата банкнота от 50 евро е с подобрени защити срещу фалшификация. Това се налагаше, тъй като само в Германия цели 61% от всички заловени подправени банкноти са именно купюрите от 50 евро.    

В обращение днес влизат 5.4 млрд. от новите банкноти, като първо те ще се появяват в държавите от еврозоната.

Старите купюри продължават да са редовно разплащателно средство и не е необходимо да се обменят. Те ще бъдат изтеглени постепенно от банките, които ще приемат старите, но ще пускат само от новите банкноти.

Банкнотата от 20 лева остава най-фалшифицирана у насБанкнотата от 20 лева традиционно е най-фалшифицираната у нас и през последното тримесечие на миналата 2016 година

До края на 2018 г. предстои да бъдат пуснати и обновени банкноти с номинал от 100 и 200 евро.

Веднага след това от обращение ще се извадят тези с номинал от 500 евро. Причина за това е борбата със сивата икономика, тъй като се смята, че те не се използват за разплащане, а само за пренасяне „на ръка“ на средства, заработени по нелегален начин. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg