Банкнотата от 50 евро на кирилица влиза в обращение

16783
Банкнотата от 50 евро на кирилица влиза в обращение

© ЕЦБ

От 4-ти април новата банкнота с надпис 50 евро на кирилица влиза в обращение, съобщават от Европейската централна банка. Това е третата банкнота от единната европейска валута, на която надписът „евро“ е изписан на кирилица, тъй като българската азбука стана официална в Европейския съюз, след като страната ни се присъедини през 2007 г.

Преди това, през 2013 г., първо бяха подменени банкнотите от 5 евро, а след това, през 2014 г., – тези от 10 евро.

Новата банкнота от 50 евро е с подобрени защити срещу фалшификация. Това се налагаше, тъй като само в Германия цели 61% от всички заловени подправени банкноти са именно купюрите от 50 евро.    

В обращение днес влизат 5.4 млрд. от новите банкноти, като първо те ще се появяват в държавите от еврозоната.

Старите купюри продължават да са редовно разплащателно средство и не е необходимо да се обменят. Те ще бъдат изтеглени постепенно от банките, които ще приемат старите, но ще пускат само от новите банкноти.

Банкнотата от 20 лева остава най-фалшифицирана у насБанкнотата от 20 лева традиционно е най-фалшифицираната у нас и през последното тримесечие на миналата 2016 година

До края на 2018 г. предстои да бъдат пуснати и обновени банкноти с номинал от 100 и 200 евро.

Веднага след това от обращение ще се извадят тези с номинал от 500 евро. Причина за това е борбата със сивата икономика, тъй като се смята, че те не се използват за разплащане, а само за пренасяне „на ръка“ на средства, заработени по нелегален начин. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Нова елегантност при външните врати от Hörmann

Вратата ThermoPlan Hybrid се отличава със съосна визия на платното...