Банковите сделки у нас в последните години

3211
Банковите сделки у нас в последните години

Кои са най-активните банки при придобиванията у нас в последните години?

Как ще се промени класацията на най-големите банки в страната след последната сделка, при която KBC, която притежава Обединена Българска банка, обяви, че е купила Райфайзенбанк България?

Едно е сигурно - консолидацията на банковия пазар у нас продължава с пълна сила.

Само месеци след изтеглянето от страната на Сосиете Женерал Експресбанк, нова голяма банкова сделка беше обявена, при това за 1.15 млрд. евро.

Нека видим хронологията на придобиванията, при които най-активи са Обединена Българска банка, притежавана от KBC, както и Пощенска банка: 


Алфа Банк и Пощенска банка

В края на 2015 г. стана ясно, че АЛФА БАНК А.Е. („Алфа Банк“) и Юробанк Ергасиас С.А. („Юробанк“) са сключили окончателно споразумение по отношение на придобиването на операциите на клона на Алфа Банк в България от дъщерното дружество на Юробанк в България – Юробанк България АД.

Според условията на това споразумение дъщерното дружество на Юробанк в България придобива всички банкови дейности на българския клон, които към 30 септември 2015 г. са в размер на 464 млн. евро активи (от които 307 млн. евро нетни кредити) и 261 млн. евро депозити на клиенти, както и клонова мрежа от 82 офиса.

Пиреос Банк и Пощенска банка

Пощенска банка днес вече е четвъртата най-голяма банка в страната, след като придоби и бизнеса на Пиреос Банк у нас. Сделката беше извършена за рекордно кратко време и е втората за Пощенска в последните 3 години.

ОББ и СИБАНК

Това е и една от най-големите сделки в сектора в България. До нея се стигна, след като белгийската финансова група KBC, която до този момент притежаваше СИБАНК и застрахователното дружество ДЗИ у нас, се съгласи да заплати 610 млн. евро за ОББ и Интерлийз.

Виктория и Инвестбанк

ТБ Виктория, която беше дъщерно дружество на Корпоративна търговска банка, е придобита от Инвестбанк. Другият кандидат за активите на една от малките банки у нас беше Българо-американска кредитна банка.

Купувачът също така е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ АД (н) към ТБ „Виктория“ ЕАД, заедно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката.

Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк

През 2018 г. френската група Сосиете Женерал обяви решението си да продаде мажоритарния си дял в Сосиете Женерал Експресбанк (СЖЕБ) на Банка ДСК.

Част от продажбата са и дъщерните компании на СЖЕБ, които са 100% собственост на българското подразделение на групата - лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и дяловете на застрахователното дружество Сожелайф България и Регионален фонд за градско развитие (51% собственост на СЖЕБ).

След сделката за кратко Банка ДСК се превърна в най-голямата по размер на активите си у нас, но днес заема второто място, като начело е УниКредит Булбанк.

KBC купува Райфайзенбанк

Вчера стана ясно, че KBC, притежаваща у нас ОББ, и базираната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл (“РБИ”) са постигнали споразумение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност в България на РБИ (“Райфайзенбанк България”).

Сделката включва също така изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

Трансакцията, на обща стойност 1 млрд. 15 млн. евро, превръща ОББ в една от най-големите банки у нас. Към 30 септември ОББ притежава активи за 14.148 млрд. лева, докато Райфайзенбанк беше с 10.5 млрд. лева.

Общата сума на активите би трябвало да е по-голяма от тази на Банка ДСК (24 млрд. лева) и малко по-малка от тази на Уникредит Булбанк (25 млрд. лева).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Петко
# 0
01:11 | 20 November 2021
ДА ОЦЕЛЕЕТЕ: профилактично Витамин С на прах, разтворен във вода: по 500 мг сутрин и вечер + цинк(непечено тиквено семе със зелените ципи), Витамин Д(рибено масло) + калций(извара), Mултивитамини, Mагнезий, Cелен(чесън, бразилски ядки); Aспирин по 250мг сутрин и вечер – за тези с разширени вени и сърдечни проблеми. При заболяване дозите се увеличават !!! Ваксини, непроверени поне 10 години в практиката и без гаранция от фирмите производители са капан ! БРАНЕТЕ СВОБОДАТА СИ НА СЕЛО с кози, кокошки, чист въздух и вода !!! Vitamin C Is Being Used As A COVID-19 Treatment In New York Hospitals and Zhongnan Hospital in Wuhan, China
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg