Банковото финансиране за по-чиста енергия не се увеличава съществено

861
Банковото финансиране за по-чиста енергия не се увеличава съществено

© Pexels

През последните 6 години делът на банковото финансиране не се е променил съществено в полза на проектите за енергия от възобновяеми източници спрямо тези за добив на изкопаеми горива, според цитирано от Reuters проучване. Това повдига въпроса колко бързо кредиторите се адаптират към необходимостта клиентите им да станат по-екологичи и устойчиви в енергийно отношение. 
 
Проектите за енергия от възобновяеми източници са привлекли от 2016 г. досега финансиране в размер на 7% от общо 2,5 трилиона долара за инвестиции в областта на енергетиката, осигурени чрез банкови кредити и пласиране на облигации, се казва в доклада, изготвен по поръчка на екологични организации, сред които Sierra Club и Fair Finance International. 
 
Общата сума, която банките предоставят годишно за проекти, свързани с възобновяеми източници на енергия, нараства до 34,6 милиарда долара през 2021 г. при 23,2 милиарда долара през 2016 г. Банковото финансиране на добива на изкопаеми горива обаче също се увеличава, поради което делът на средствата за производството на енергия от възобновяеми източници остава като цяло без промяна.
 
През миналата година ВЕИ са привлекли 8% от средствата, отпуснати от банките за проекти в областта на енергетиката, при 10% през 2021 г. и 7% през 2020 г.

Делът на финансиране за възобновяема енергия в JPMorgan, Citi и Barclays е бил 2% между 2016 г. и 2022 г., а на The Royal Bank of Canada – 1%, се казва в доклада. 
 
„Банковото финансиране за свързани с изкопаеми горива проекти трябва постепенно да спре, докато финансирането за възобновяеми енергийни източници се увеличава драстично, за да има някакъв шанс за постигане на световните - и корпоративните - климатични цели“, казва Уорд Уормердам, изследовател в Profundo, който анализира данните.

Кредитори твърдят, че се налага да финансират изкопаемите горива предвид глобалните енергийни нужди, но и че помагат на фирмите да преминат към нисковъглеродно бъдеще, посочва Reuters. Също така, компаниите за възобновяеми енергийни източници често се възползват и от частни, и държавни финанси, добавя агенцията.
 
„Този доклад не предоставя цялостен поглед върху инвестициите в чиста енергия“, казва говорител на групата от финансови институции The Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). Той посочва анализ на Международната агенция по енергетика, който предполага, че между 2021 г. и 2022 г. около 48% от общите енергийни инвестиции са отишли за нисковъглеродни енергийни проекти.
 
Изследването обхваща 60 от най-големите кредитори в света и 377 енергийни фирми. Докладът изключва биомасата, ядрената енергия и улавянето и съхранението на въглероден диоксид (CCS) от определението за възобновяема енергия, посoчва Reuters.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg