Бързите кредити не са включени в мораториума, одобрен от БНБ

1342
Бързите кредити не са включени в мораториума, одобрен от БНБ

© Pixabay

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране счита за правилно решението на Европейския банков орган и Българската народна банка мораториумът върху плащанията по кредити във връзка с COVID-19 да не се отнася за сектора на бързите кредити. Това коментира председателят на асоциацията адвокат Николай Цветанов.

Бързите потребителски кредити са изключени от мярката, гласувана от ЕБО и приета с решение на БНБ на 3 април 2020 г. Указанията на ЕБО и БНБ за промени в графика на плащанията в рамките на извънредното положение се отнасят единствено за търговските банки.

"Повечето заеми, които членовете на АОНК предоставят, са едномесечни. Връщането на един заем дава възможност сумата да бъде отпусната повторно на друг нуждаещ се да получи бърз кредит. В случай на мораториум за бранша, това означава да се отпускат финансови средства безплатно, без ангажимент за навременно връщане и съответно възможност за последващо използване на същата тази сума в полза на друг клиент", коментира Цветанов.


По думите му това създава опасност целият капитал на финансовите институции да бъде изтеглен мигновено и те да не могат да извършват дейността си. Заради тази специфика на бързото кредитиране, мораториумът не може да бъде приложен към дейността на фирмите за бързи кредити.

"След първата “вълна“ на отпуснати средства те просто няма да имат достатъчен ресурс да финансират всеки следващ желаещ, отново безплатно и безсрочно“, коментира Цветанов.

От АОНК прогнозират също така засилено търсене на бързи потребителски кредити в периода на икономическата криза. В безпрецедентната ситуация тегленето на бърз кредит ще бъде един от достъпните финансови инструменти за справяне с неотложни нужди, като например плащането на битовите сметки всеки месец.

Петър Андронов: Мораториумът ще важи за редовните платциКлиентът може да избере дали да отсрочи лихва и главницата, или само главницата, каза още Андронов, т.е. да се плаща само лихвата, без главницата.


„Асоциацията обединява компании, които се придържат към прозрачни етични и бизнес стандарти, и неведнъж е разяснявала прилагането на добри европейски практики, свързани с кредитиране от небанкови финансови институции. Ние ще продължим да сме на разположение на потребителите в тази трудна за всички ситуация“, каза още Николай Цветанов.

Асоциацията за небанково кредитиране е сдружение, регистрирано през 2014 г. с нестопанска цел, в частна полза. Учредители на АОНК са осем водещи компании на българския пазар, предоставящи краткосрочно небанково финансиране.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Иван Иванов
# 0
18:04 | 7 April 2020
И този адвокат,който качва,че лихвата на бърз кредит за един месец е 4% по неговите думи е първа лъжа!Питам го аз тогава,Защо при изтеглени 1000лв за срок от един месец се налага да върна 1250лв аз съм прост човек,но това не ми прилича на 4%,а по ми прилича на 25%!Така,уважаеми господин адвокат или да се научи да смята или да се запознае с условията на тези лихвари!Живи да ги оплачеш щели да фалират!
Иван Иванов
# 1
16:04 | 7 April 2020
Да наложат мораториум на кредитите,за които са от година или по вече защо излизат с оправдание само за тези кредити с малък срок за връщане това са номера като видяха че мораториума не ги засяга и започнаха да притискат хората.За сетен път се убеждавам че закони в полза на обикновения работещт човек в България няма ,и няма да има за пореден път се убеждавам...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg