ББР с нов продукт в подкрепа на частните земеделски стопани

2765
ББР с нов продукт в подкрепа на частните земеделски стопани

© Pixabay

Българската банка за развитие въвежда нов продукт за индиректно финансиране на частните земеделски стопани.

Он-лендинг програмата ще се реализира в партньорство с желаещите финансиране взаимоспомагателни кредитни кооперации на частни земеделски стопани, които ще бъдат получатели и дистрибутори на финансирането от страна на държавната банка.

В момента в страната има 26 кредитни кооперации, които ползват най-често финансиране от международни фондове, за да го насочат към частните земеделски стопани.


Чрез финансирането на кредитните кооперации ББР ще има възможност да подобри достъпа до финансов ресурс на стотици частни земеделски стопани и производители - членове на кредитните кооперации и техните дребни земеделски стопанства в редица отдалечени региони на страната, където често няма активност на търговски банки.

Стартовият бюджет на програмата е 15 000 000 лева. Максималният размер на кредита за инвестиционно и оборотно финансиране на земеделските стопани-членове на кредитните кооперации е 50 000 лева.

Годишният лихвен процент за редовна главница заедно с надбавките не следва да надвишава 8.5%, а общият размер на таксите и комисионите не трябва да надвишава 1%.

При оборотните кредити максималният срок на погасяване е до 18 месеца, а при инвестиционните – до 42 месеца.

Подробностите по общите условия и изискванията по новата он-лендинг програма на ББР за индиректно финансиране на частните земеделски стопани са публикувани на сайта на Българската банка за развитие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg