ББР ще получи от европейския бюджет нови 1.7 млрд. лв за МСП

561
ББР ще получи от европейския бюджет нови 1.7 млрд. лв за МСП

Българската банка за развитие (ББР) заяви официално пред Европейската комисия желанието си за привличане на допълнителни средства за възстановяване и развитие на малкия и средния бизнес чрез европейската програма InvestEU, съобщиха от Министерството на икономиката.

Общият ресурс, с който банката ще може да разполага, е до 1.7 млрд. лева. Очаква се окончателното одобрение за включването на ББР в InvestEU да стане през октомври.

В края на май ББР е направила пазарни проучвания сред потенциални финансови посредници и браншови организации. Целта е била да се структурира най-подходящият за българския пазар гаранционен продукт по програмата на ЕК.


В резултат на одобрението на новите средства от ЕК, новият гаранционен продукт на банката ще мобилизира публичен и частен ресурс за осигуряване на достъп до финансиране за малките и средните предприятия в области, които банките смятат за високорискови. Това ще бъде реална възможност за повишаване на конкурентоспособността на фирмите чрез увеличаване на капацитета на предприятията в области като цифровизация, иновации, интернационализация и нови устойчиви технологии.

Очаква се да бъдат подкрепени над 3260 малки и средни български компании и да бъдат създадени най-малко 8000 работни места, а над 18 000 да бъдат запазени, се посочва в съобщението.

Програмата InvestEU ще се прилага за периода 2021-2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции във възстановяването на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Това е един от механизмите за подкрепа на растежа след ковидкризата и за постигане на целите на ЕС за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика, припомня БТА.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg