БНБ: Консолидацията при банките е положителен процес

1563
БНБ: Консолидацията при банките е положителен процес

© Pixabay.com

Консолидационните процеси в банковия сектор се очаква да се отразят положително върху неговата устойчивост, но същевременно ще я поставят в по-силна зависимост от състоянието на банките с по-голям пазарен дял.

Това се посочва в тримесечното издание „Банките в България“ на Българска народна банка, правещо анализ за състоянието на банковата система през изминалото тримесечие.

Петте най-големи банки формираха 59.8% от общите активи на банковата система, като спрямо края на 2018 г. пазарният им дял нарасна.

Справка на Profit.bg сочи, че петте най-големи банки по размер на активите у нас в момента са Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена Българска банка, Първа инвестиционна банка и Пощенска банка.


Делът на банките с местен акционерен капитал в общите активи на банковата система намаля до 21.5% в края на март 2019 г. Увеличи се делът на дъщерните банки от ЕС (72.4%) и този на клоновете на банки от ЕС (до 3.0%).

Именно петте водещи банки в страната са реализирали и голяма част от печалбите на системата през първото тримесечие на годината, като тенденцията се очаква да се запази и към полугодието. (бел. ред. БНБ ще публикува данни за първите шест месеца на годината през утрешния ден).

Кои са последните сделки в сектора?

Пощенска/Пиреос Банк

Само преди месец Пощенска банка обяви, че е изкупила акциите на Банка Пиреос България, което бе окачествено като ключово събитие в стратегията на групата за разширение на дейността ѝ.

Очаква се оперативната интеграция да се осъществи до края на годината, като дотогава Банка Пиреос България ще остане дъщерно дружество на Пощенска банка.

ДСК – Сосиете Женерал Експресбанк

Вече ребрандираната Експресбанк продължава да функционира самостоятелно. Консолидацията тук се очаква да отнеме повече време, като предварително бе обявено, че процесът по интеграция ще приключи през 2020 г.

Най-добрите банки в света през 2018 г.Европейските банки започват да се възстановяват след няколко лоши години, според най-новата класация на The Banker

Тук е мястото да посочим, че в края на миналата година Инвестбанк успя да се пребори за активите на Виктория, която бе собственост на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка.

Ще продължи ли процесът и в бъдеще?

Навлизането на нови играчи в сектора, евентуалното предстоящо присъединяване към еврозоната, както и все още добрите перспективи за доходност несъмнено привличат и увеличават желанието за придобивания.

От Банка ДСК информираха обществеността, че не възнамеряват да правят нови покупки, но подобни планове заявиха от Райфайзенбанк. От австрийската група разполагат със значително количество свободни средства след продажбата на активите си в Полша.

Въпросът е – има ли подходящи активи, които да бъдат закупени, при това на атрактивни цени? Родна поговорка обаче казва, че това, което не се купува с пари, се купува с много пари.

От БНБ обаче посочват и един основен риск в бъдеще за сектора, а той е свързан именно с доходността.

Защото едно е сигурно – големите банкови групи излизат от развитите държави и влизат на пазари, като българския, именно заради това – по-високата доходност на активите и балансовия капитал, които коефициенти в края на тримесечието са 1.14 за ROE (възвръщаемост на активите) и 8.73% за ROE (възвръщаемост на балансовия капитал).

От централната банка посочват още: на ниво банкова система при свиващ се лихвен марж нетният оперативен доход е компенсиран чрез увеличение на доходите от такси и комисиони и от финансови активи.

Наред с оптимизацията на разходите за дейността, по-ниските разходи за обезценка имат сериозен принос за постигнатия през първото тримесечие на 2019 г. финансов резултат. На ниво банки е налице различна способност печалбата да бъде използвана за вътрешна подкрепа за капитала. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Данаил Миленов
# 0
02:04 | 24 April 2020
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици. Уникредит са прикрити измамници.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg