БНБ: Ниските лихви поддържат търсенето на кредитния пазар

570
БНБ: Ниските лихви поддържат търсенето на кредитния пазар

Благоприятните условия на пазара на труда при слабо понижаване на потребителското доверие и запазването на предпочитанията на домакинствата към спестяване допринесят за сравнително високия темп на нарастване на депозитите на неправителствения сектор, се посочва в тримесечния икономически анализ на Българската народна банка, цитиран от Kredit.bg. 

През първите осем месеца на 2019 г. се наблюдава забавяне на годишния растеж на корпоративните кредити, главно поради намалението на размера на лошите и преструктурираните кредити.  При домакинствата продължава тенденцията към ускорен растеж на жилищните кредити.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. и през първото тримесечие на 2020 г. експертите на БНБ очакват депозитите на неправителствения сектор да продължат да нарастват със сравнително високи темпове.

Прогнозираното задържане на лихвените проценти по кредитите на достигнатите ниски нива ще продължи да подкрепя търсенето на кредити от страна на фирмите и домакинствата.


Факторите, които се очаква да имат ограничаващо влияние върху кредитния растеж, са свързани предимно с прогнозираната потисната инвестиционна активност на фирмите вследствие на запазващата се икономическа несигурност във важни за България търговски партньори и влошените очаквания за бъдещата икономическа активност в някои сектори в страната.

През периода януари – юли 2019 г. поетият от българските компании нов външен дълг се повишава спрямо първите седем месеца на 2018 г. в условията на запазващи се ниски лихвени проценти на международните финансови пазари.

Увеличението на новопоетия външен дълг е най-вече по линия на вътрешнофирменото кредитиране и на по-високия нов външен дълг на банките.

През първите седем месеца на годината се наблюдава понижение на лихвените плащания по външния дълг спрямо същия период на 2018 г., което дава индикации за запазване на благоприятни условия за обслужване на външните задължения на българските резиденти, отчитат още от БНБ.

Депозитите на неправителствения сектор продължават да съставляват основна част от общите привлечени средства в банковата система, като средно за първите осем месеца на 2019 г. делът им възлиза на 87.2%.

Към август 2019 г. депозитите на физически лица и фирми нарастват със 7.3% на годишна база. Основен принос продължават да имат депозитите на домакинствата, които към август се повишават с 8.2% на годишна база.  

През първите осем месеца на годината както фирмите, така и домакинствата запазват предпочитанията си да спестяват предимно в местна валута. 

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg