БНБ определи осем банки за системно значими институции

2307
БНБ определи осем банки за системно значими институции

© Profit

Управителният съвет на Българската народна банка определи осем банки като други системно значими институции (ДСЗИ). Банките са определени съгласно критериите от Наредба №8 на БНБ и общоевропейската методика, изложена в Насоките на Европейския банков орган (ЕБО), съобщиха от БНБ.
 
УС на БНБ определи ниво на буфер на индивидуална и консолидирана основа, считано от  първи януари 2023 г. и приложим към общата стойност на рисковите експозиции, в размер, както следва: "УниКредит Булбанк" АД, "Банка ДСК" АД и "Обединена българска банка" АД  ниво от 1,00 процент; "Юробанк България" АД, "Първа инвестиционна банка" АД и "Кей Би Си Банк България" ЕАД - 0,75 на сто, а "Централна кооперативна банка" АД и "Българска банка за развитие" ЕАД са с нива на буфера 0,50 на сто.
 
Буферът за други системно значими институции (ДСЗИ) е макропруденциална мярка с превантивен характер, която е насочена към банките със системна значимост, припомня БТА. Целта на буфера е да укрепи капацитета на ДСЗИ за поемане на загуби, като по този начин се ограничи прехвърлянето на рискове от потенциална стресова ситуация в системно значима банка към други кредитни институции или банковата система като цяло.
 
Чрез по-високите капиталови изисквания се засилва устойчивостта на системните институции към неблагоприятни шокове и се подсигурява нормалното функциониране на банковата система дори във време на значителни неочаквани бъдещи загуби.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg