БНБ пуска в обращение сребърната монета Нестинарство (снимки)

917
БНБ пуска в обращение сребърната монета Нестинарство (снимки)

© БНБ

От 17 май 2021 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Нестинарство“ от серията „Български традиции и обичаи“.

Цената на монетата е 96 (деветдесет и шест) лева, съобщават от пресцентъра на институцията.

На лицето й са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“, върху лентата в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2021“.


На гърба й са изобразени три нестинарки (едната – с икона в ръце), танцуващи върху жарава; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ“, а долу „НЕСТИНАРСТВО“. 

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

Какви монети ще отсече БНБ през 2021, 2022 и 2023 г.?Програмата предвижда през следващите три години да се отсичат по четири нови монети

В периода от 17 до 19 май 2021 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Нестинарство“ ще се продава без ограничения.

Вижте списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Нестинарство“, емисия 2021 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg