БНБ разреши придобиването на Райфайзенбанк България от KBC

1863
БНБ разреши придобиването на Райфайзенбанк България от KBC

© ОББ

Българската народна банка (БНБ) издаде предварително одобрение за прякото придобиване от „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ, Белгия, на акциите от капитала на „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, в резултат на което „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД ще стане дъщерно дружество на „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ в България.

Това съобщават от пресцентъра на централната ни банка.

Решението е взето в изпълнение на инструкция на Европейската централна банка, в резултат на което „Райфайзенбанк (България)“ ще стане дъщерно дружество на базираната в Белгия банкова институция.


След 1 октомври 2020 г., когато беше установено тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и България се присъедини към Единния надзорен механизъм, ЕЦБ има изключителната компетентност да оценява уведомленията за придобиването на квалифицирани дялови участия в кредитни институции, при съответното взаимодействие с БНБ.

Следката беше разрешена от Комисията за защита на конкуренцията в началото на март тази година.

Най-големите банки у нас в края на 2021 г.Ще има ли нова най-голяма банка в страната в следващите месеци?

Споразумението за придобиване беше подписано в края на миналата година от KBC и Raiffeisen Bank International, като белгийската банка придобива 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност у нас на RBI.

На стойност 1.15 млрд. евро, следката включва притежаваните от "Райфайзенбанк България" дъщерни дружества - "Райфайзен Лизинг България", "Райфайзен Асет мениджмънт" (България), "Райфайзен Застрахователен брокер" и "Райфайзен Сървис".

След финализирането на сделката обединеното дружество ще има малко над 18% пазарен дял по размер на активите, което ще го превърне в една от трите най-големи банки на родния пазар.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg