БНБ с право да освобождава шефове на банки при съмнение за пране на пари

326
БНБ с право да освобождава шефове на банки при съмнение за пране на пари

© БНБ

Възлагат се нови правомощия на БНБ във връзка с противодействието на изпирането на пари или финансирането на тероризъм в рамките на осъществявания пруденциален надзор върху дейността на банките, включително в процеса на надзорен преглед.

При съмнение за извършване пране на пари, финансиране на тероризъм или при повишен риск от такива действия, БНБ може да преразгледа пригодността на лицата, които управляват и представляват банката, а при необходимост да разпореди освобождаването им.

Това е записано в проекта за изменение на Закона за кредитните институции, внесен от правителството, който предстои да бъде разгледан от парламента, съобщава вестник Монитор.


Закрепва се принципът за равно заплащане на мъжете и жените за равен труд или за труд с равна стойност, като се предвижда банките да прилагат неутрална по отношение на пола политика за възнагражденията, пише в законопроекта.

Предвидени са и изменения в частта за надзорните мерки.

Регламентирана е допълнителна възможност БНБ да наложи надзорни мерки при прекомерно нарастване на лихвения риск за дадена банка, както и да изисква от банките представяне на допълнителна отчетност или на по-чести интервали, но само при условие че тази информация не се дублира с информация, която вече е представена в БНБ.

Въведена е изрична възможност БНБ да изиска незабавна замяна на одитор на банка, който не спазва изискванията на ЗКИ, за да се осигури бърза реакция на БНБ за обезпечаване на качественото и надлежно изпълнение на одиторските ангажименти, пише още в законопроекта.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg