Бум на пазара на ипотечни кредити във Франция

630
Бум на пазара на ипотечни кредити във Франция

© Pixabay

Френските банки значително са улеснили достъпа до ипотечни кредити за своите клиенти през последните няколко години, като в същото време нормата им на печалба устойчиво се понижава заради ниските лихви.

Това се посочва в анализ на Френския върховен съвет за финансова стабилност, цитиран от Kredit.bg. Съветът играе ролята на регулатор на финансовата стабилност в страната и включва финансовия министър и шефа на централната банка.  

Френските домакинства се възползват от рекордно ниските лихвени равнища и теглят все повече кредити за покупка на жилище. Тази тенденция обаче повиши нивата на задлъжнялост и цените на имотите до нови рекордни стойности.

Според френския Съвет за финансова стабилност засега няма сигнали за "прегряване" на имотния пазар, но все пак предупреждава, че някои банки са занижили драстично стандартите си за отпускане на заеми, особено в някои от по-рисковите сегменти.

В анализа на финансовия регулатор се посочва, че банките отпускат на кредитополучателите все по-големи заеми. Измерени като процент от доходите, те вече достигат нива, невиждани от 2008 г. насам.

Но докато преди световната финансова криза французите са успявали да заделят средно по 23.5% като първоначална вноска за жилищата си, днес те могат да си позволят едва 12.7% заради силното повишение в цените на имотите.


Междувременно банките печелят все по-малко от ипотечните кредити, които раздават, тъй като лихвите продължават да падат. Някои от тях едва успяват да покрият своите разходи, отбелязват още от Съвета за финасова стабилност.

Трезорите продължават да кредитират в този сегмент, единствено за да привличат клиенти и да промотират останалите си продукти и услуги, например застраховките.

На фона на падащите лихви все повече французи, които вече са собственици на жилища, предпочитат да рефинансират старите си заеми, а това поставя под още по-сериозен натиск печалбите на банковия сектор, се посочва още в доклада на институцията.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg