Чуждите банки приключиха с ограничаването на финансирането за ЦИЕ

2434
Чуждите банки приключиха с ограничаването на финансирането за ЦИЕ

© Pixabay

Намаляващото ниво на лошите кредити подобри перспективите за банките, развиващи дейност в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се казва в нов доклад на Виенската инициатива, в който също така се посочва, че оттеглянето на финансирането след 2008 г. вероятно е приключило.

Въз основа на данни на Банката за международни разплащания, в доклада се казва, че банките в Централна и Югоизточна Европа са ограничили експозицията си към региона с около 0.5% от БВП през втората половина от 2016 г. спрямо спад от 0.3% през първите шесет месеца на годината.

Ако бъдат изключени Русия и Турция, позициите намаляват с едва 0.2% от БВП през втората половина на годината, се казва в доклада.


"Процесът на деливъридж след кризата изглежда, че до голяма степен е приключил, докато стратегиите на банките в региона са станали по-селективни," казват от Виенската инициатива.

Организацията, която е създадена през 2009 г., има за цел да предотврати прекомерното изтегляне на чужди капитали от страна на западните банки от региона. Тя е в основата на избягването на банкови кризи в региона след 2008 г.

В нея участват големи банки, както и групи, като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка.

Значителен ръст в чуждестранното банково финансиране се отчита в Албания, Босна и Херцеговина и Чехия, докато най-голям спад отбелязват в Македония, Молдова и Украйна.

Данните също така показват, че ръстът в кредитирането в Турция и страните от бившия Съветски съюз се стабилизира.

Турската икономика вече пострада от спад в инвестициите и туризма след неуспешния опит за преврат през миналия юли. В същото време руската икономика излезе от продължилата две години рецесия.

Процентът на необслужваните кредити в региона също продължава да намалява и възлиза на 7.1% към края на юни 2016 г., в сравнение със 7.9% година по-рано. Лошите кредити са в размер на 52.6 млрд. евро, или около 4.3% от БВП на региона.

Три страни в региона - Унгария, Македония и Словения, са успели да намалят процента на лошите кредити до под 10 от декември 2015 г. насам. При седем от 18 страни обаче процентът остава двуцифрен, информира Reuters.

"Нивата на лошите кредити в региона намаляват в периода между средата на 2015 и средата на 2016 г., но в няколко страни те продължават да имат отрицателен ефект върху местните икономики и са необходими допълнителни действия за справянето с тях," се казва в доклада.

След кризата от 2008 г. и кризата в Еврозоната от 2012 г., банките, както чуждестранни, така и местни, ограничиха кредитирането си, а много западноевропейси банки продадоха част от активите си в Източна Европа, за да укрепят счетоводните си баланси, пострадали от кризата и да спазят новите капиталови изисквания.

Най-големите западни банки, развиващи дейност в Централна и Източна Европа, бяха италианската UniCredit, австрийските Erste Group Bank и Raffeisen Bank International, докато френската Societe General, белгийската KBC и други също бяха големи играчи.

Всичките те взеха участие в мащабното споразумение между банки, регулаторни органи и международни институции, постигайки споразумение с първата Виенска инциатива да продължат да развиват дейността си в региона.

Тази седмица ЕБВР проведе годишната си среща в Кипър, на която от банката обявиха, че перспективите за по-голяма част от региона, в който развива дейност, се подобряват.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg