Citigroup зарадва акционерите си със силни финансови резултати

452
Citigroup зарадва акционерите си със силни финансови резултати

© снимка: Pixabay

Citigroup изненада пазарните участници и анализаторите с по-добри финансови резултати за 2019 г. от очакваното.

Третият по големина трезор в САЩ се представя най-силно в сегмента на кредитните карти и търговията с финансови инструменти, пише Kredit.bg.

Приходите от лихви и такси по кредитни карти нарастват с 10% на годишна база. Това е и едно от основните пера в потребителския потрфейл на банката.

Citigroup предлага на клиентите си и нови оферти за обвързване на техните спестовни и разплащателни сметки с кредитните им карти, което също носи нови приходи на компанията.

Дигиталните депозити на трезора пък се увеличават с 6 млрд. долара за последните 12 месеца.


Приходите от търговия с финансови инструменти бележат ръст от 28% на фона на силното представяне на американските капиталови пазари. Най-голям принос за растежа има търговията с облигации, където приходите на Citigroup бележат ръст от близо 50 на сто.

При търговията с акции и деривати дори се наблюдава спад от 23 на сто.

В последното тримесечие на 2019 г. Citigroup успява да постигне ръст както на кредитния си портфейл, така и на своята депозитна база. Новоотпуснатите заеми бележат увеличение от 2%, докато влоговете нарастват с 6 на сто.

През последната година Федералният резерв на САЩ предприе три понижение на основния лихвен процент, с което ограничи възможността на банките да печелят от разликата в лихвите между депозитите и кредитите.

Но въпреки това Citi увеличава нетния си лихвен доход с 1%. За сравнение, нейните конкуренти от JPMorgan и Wells Fargo & Co. отчитат спад на този показател.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg