Денят след сделката между UBS и CS: Зомбито изчезна, но се роди чудовище

1911
Денят след сделката между UBS и CS: Зомбито изчезна, но се роди чудовище

© Getty Images

Швейцария се събуди в нова ера в понеделник, след като UBS погълна Credit Suisse в оркестрирано от регулаторите спасяване, което накърни дългогодишната гордост на страната, известна с богатия си банков опит, коментира Reuters.
 
Асоциацията на банковите служители заяви, че е дълбоко шокирана от потенциалните последици от сделката за спасяването на 167-годишната Credit Suisse, след като доверието на клиентите и пазара в кредитора се изпари.
 
UBS ще плати 3 милиарда швейцарски франка (3,23 милиарда долара) за придобиването Credit Suisse и ще поеме до 5,4 милиарда долара загуби, посочва Reuters.

UBS се съгласи да купи конкурента си Credit Suisse за над $3 милиардаСделката е част от усилията за предотвратяване на по-нататъшна ерозия на доверието в банковата система

С централи само на няколко минути пеша една от друга, недалеч от Цюрихското езеро в центъра на града със заснежени планини на хоризонта, двата кредитора са стълбове на глобалните финанси от десетилетия, допълва агенцията.
 
Две от най-системно значимите в глобалните финанси банки държат комбинирани активи от до 140% от брутния вътрешен продукт на Швейцария, според централната банка.
 
В изявление до Reuters Асоциацията на швейцарските банкови служители настоява UBS да сведе съкращенията до „абсолютен минимум“.
 
„Работните места на много служители са застрашени“, се казва в съобщението.
 
Изявлението подчертава чувството на безпокойство в Швейцария, която има репутация на световен финансов център.
 
Швейцарските медии също бяха шокирани от сделката.
 
В коментар по темата влиятелното издание Neue Zuercher Zeitung написа: "Зомбито изчезна, но се роди чудовище".
 
"Преди няколко месеца никой не би си помислил, че Credit Suisse ще фалира. Това обаче не е случайност", пише вестникът в материал, обвиняващ банката в прекалена арогантност.
 
„Credit Suisse имаше пазарна стойност от 100 милиарда швейцарски франка през 2007 г., от които миналия петък бяха останали 7 милиарда“, се казва в статията.
 
„Това е масово унищожаване на стойността от мениджъри, които небрежно са подценили рисковете, и безпомощни членове на борда, които твърде често не успяват да контролират нещата.“
 
Вестник Tages-Anzeiger определи сделката като "исторически скандал".

Роджър Нордман, лидер на социалдемократите в швейцарския парламент, също каза, че се опасява за загуба на работни места и обвини мениджмънта на "Креди сюис" за състоянието на банката.
 
Сделката за изкупуването на Credit Suisse от страна на UBS изправя Швейцария пред неимоверен риск, заяви Нордман, цитиран от Reuters.
 
"Швейцарската национална банка и правителството поставиха на масата 209 милиарда франка, а това е огромен риск за Швейцария", каза той. "Новата UBS също е гигантски риск. Тя ще разполага с активи за 1,5 трилиона франка, което е твърде много за Швейцария".
 
"Това, което се случва е ужасно по отношение на имиджа на Швейцария. Това е предупреждение, че в Швейцария има банки, които просто са твърде големи", каза Нордман.

"Много съм загрижен за новата UBS. Трябва да има по-ясно разделение между традиционния спестовен бизнес на банките, техните инвестиционни подразделения и секторите за управление на активи", каза още Нордман.
 
На този фон главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамърс - който ще ръководи новото обединено дружество като главен изпълнителен директор - е убеден, че неговата банка е готова да осъществи поглъщането успешно, посочва Reuters. 
 
„С придобиването връщаме стабилността и сигурността за клиентите на Credit Suisse, но също така поддържаме репутацията на швейцарския финансов център“, каза Хамърс.

Хамерс заяви, че UBS ще бъде в състояние да управлява рисковете, които биха могли да възникнат от създаването на т.нар. наречената "супербанка".
 
Той каза още, че UBS ще преструктурира подразделението за инвестиционно банкиране на Credit Suisse в инвестиционна банка, подобна на тази, която е част от UBS. Ние я наричаме инвестиционна банка с "олекотен" капитал", отбеляза той. 
 
Хамърс посочи, че в момента не разполага с данни за планирани съкращения в Credit Suisse, но уточни, че винаги ще има "мерки, насочени към ограничаване на разходите". 


Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg