Депозитите продължават да растат, гонят 60 млрд. лв.

928
Депозитите продължават да растат, гонят 60 млрд. лв.

© Pixabay

Депозитите на домакинствата продължават да нарастват, показва справка на Profit.bg на база данни от Българска народна банка.

Ръстът за месец юли е от 209.5 млн. лв., като той е четвърти пореден - след единственото понижение за спестяванията ни, отчетено през март, в началото на извънредното положение в страната.

За първите 7 месеца на 2020 г. населението е увеличило депозитите си с 1.69 млрд. лв., което прави по малко над 241 млн. лв. средно на месец.


Ако тенденцията продължи и в следващите месеци, няма да е изключено още през есента да бъде достигната границата от 60 млрд. лв.

Следва да отбележим, че всичко това се случва на фона на рекордно ниски лихви по банковите депозити, като част от тях са на нива, близки до нулата.

Тенденцията за бавно нарастване на дела на депозитите в евро продължава и през юли. Ако преди година те съставляваха 31.77% от всички спестявания, то днес вече са 33.83 на сто.

Трендът стартира в началото на годината покрай новините за предстоящото тогава присъединяване на страната ни към ERM-2, както и бъдещето ни влизане в еврозоната.

Сериозна промяна в класацията на най-големите банки у насАктивите на новата най-голяма банка у нас нараснаха с 42% в последните 12 месеца

Днес спестяванията в лева са 59.05 на сто, докато депозитите в други валути, най-често щатски долари, са едва 7.13 на сто спрямо 7.60 на сто преди година.

Тук е мястото да отбележим, че щатският долар е загубил над 5% от стойността си спрямо единната европейска валута от началото на 2020 г.

Какви са лихвите по последни данни?

При лихвите по депозитите измененията са минимални и те остават близо до нулевите равнища както в корпоративния сегмент, така и при влоговете на домакинствата.

През юли 2020 г., в сравнение с юли 2019 г., средният лихвен процент по левовите депозити на домакинствата се понижава с 0.04 пр. п., до 0.11%, а по тези в евро – с 0.06 пр.п., до 0.12%.

В сравнение с юни 2020 г., средните лихвени проценти по депозитите с договорен матуритет в левове и в евро леко се увеличават съответно с 0.01 пр. п и 0.03 пр. п.

Средната лихва по фирмените депозити с договорен матуритет в левове през юли 2020 г. спрямо юли 2019 г. спада с 0.10 пр. п., до -0.03%, а по тези в евро – с 0.39 пр. п., до -0.27%.

На месечна база средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове нараства с 0.02 пр. п., а по тези в евро намалява с 0.27 пр. п.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg