До месеци: Три банки у нас с активи за над 10 млрд. лв.

5321
До месеци: Три банки у нас с активи за над 10 млрд. лв.

Общо 17 от 27-те банки в страната имат активи за над 1 млрд. лв. към 31 март 2017 г. Броят им остава непроменен спрямо година по-рано, но за сметка на това активите на банковата система растат с близо 5.8 млрд. лв.

Уникредит Булбанк и Банка ДСК продължават да са най-големите банки в страната. Активите им в края на първото тримесечие възлизат на 18.688 млрд. лв. и 11.995 млрд. лв.

Както ви информирахме преди няколко дни, през второто тримесечие на 2017 г. се очаква да бъде финално одобрена сделката за придобиването на Обединена Българска банка от страна на KBC, която у нас притежава СИБАНК.


Обединената структура би се превърнала в третата по големина банка у нас, ако сделката вече бе преминала одобрения от БНБ и Комисията за финансов надзор.

По последни данни активите на ОББ възлизат на 6.914 млрд. лв., което я поставя на четвъртата позиция сред най-големите банки в страната, докато СИБАНК заема деветото място с 3.1 млрд. лв.

Топ банкери идват на Шумът на парите Форумът остава безплатен, като в двата си дни ще предложи на аудиторията общо шест панела: Капиталови пазари, Лични финанси и Недвижими имоти, които ще се проведат на 31 май (сряда), както и Банки и нефинансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България на 1 юни (четвъртък).

Погледнато днес, обединената банка, която се очаква да има и ново име, ще разполага с активи за над 10 млрд. лв. и ще изпревари Първа инвестиционна банка, която е с 8.8 млрд. лв.

Именно оттам наскоро наеха Citigroup Global Markets Limited (Citi) в качеството на финансов съветник, във връзка с преглед на стратегически възможности за банката.

Разглежданите възможности включват: стратегически партньорства и/или консолидация, привличане на нови ключови инвеститори, емитиране на нов капитал за финансиране на бъдещия растеж на банката. 

*Данни: БНБ (хил. лв.)

Сред топ 10 най-големите банки в страната попадат още Пощенска банка, Райфайзенбанк, Сосиете Женерал Експресбанк, публичната Централна кооперативна банка и Банка Пиреос.

С активи за над 1 млрд. лв. са също така и Алианц Банк, Българска банка за развитие, Инвестбанк, Прокредит Банк, Общинска банка, Интернешънъл Асет Банк и Българо-Американска Кредитна Банка.

С панел „Банки и небанкови финансови институции“ ще бъде открит вторият ден от финансовия форум Шумът на парите. Събитието, което е безплатно за посетители, ще се проведе на 31 май и 1 юни в столичния хотел Маринела.

Повече информация за събитието може да намерите тук или във Facebook.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg