Домакинствата с рекордни задължения към банките

2074
Домакинствата с рекордни задължения към банките

Домакинствата у нас поставиха пореден рекорд – този път по задлъжнялост към търговските банки в страната. След шест поредни месечни ръста на кредитирането, населението вече дължи 21.3 млрд. лв. на банките.

Това е с 1.53 млрд. лв. повече спрямо края на миналата година и с 1.84 млрд. лв. над задълженията ни от преди 12 месеца.

Или иначе казано, в последните 12 месеца сме теглили средно по 153.68 млн. лв. кредити, но от началото на 2018 г. сумата нараства до 256.3 млн. лв. на месец.

Основната причина за това са ниските лихви по кредитите в момента в страната, за което свидетелстват и платените лихви по кредитите ни.

За първите шест месеца на 2018 г. платените или дължими лихви достигат 686 млн. лв. или малко над 662.7 млн. лв. към полугодието на 2017 г.

Днес редовно обслужвани са 90.21% от кредитите на домакинствата към банките, сочат изчисления на Profit.bg на база данни от БНБ.

Официално: Банка ДСК ще придобие Сосиете Женерал ЕкспресбанкГрупата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията АЛД Аутомотив

Тук също се отчита подобрение, след като преди 12 месеца този показател бе равен на 86.9 на сто. С просрочие от над 180 дни са 6.52 на сто от заемите, спрямо 8.31 на сто за към 30 юни 2017 г.

В каква валута теглим заеми в последните месеци?

Справка на Profit.bg показва, че от началото на 2018 г. теглим все повече заеми в лева и намаляваме задълженията си в евро.

Кои обаче са предпочитаните банки за новите ни кредити, това ще можете да прочетете отново на сайта ни, но в утрешния ден. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg