Домакинствата спестиха над 1 млрд. лв. за три месеца

663
Домакинствата спестиха над 1 млрд. лв. за три месеца

© Pixabay.com

Нов рекорд отчитат спестяванията на домакинствата у нас, сочат последните данни на Българска народна банка. В края на април те вече са 54.59 млрд. лв, като нарастват с 309 млн. лв само за последния месец.

Ръстът за април, март и февруари е от 1.05 млрд. лв., а от началото на годината се отчита повишение от 1.2 млрд. лв., показва справка на Profit.bg.

Увеличението за периода 1 януари – 30 април на предходната 2018 г. беше от 736 млн. лв. Именно през януари 2018 г. беше и последното понижение на депозитите, или иначе казано - нетните тегления бяха повече от новите вложения.

Въпреки новия рекорд за парите ни в банките, те не носят високи лихви за притежателите им. През февруари дори станахме свидетели на ново дъно за лихвите по депозитите на домакинствата от 5.838 млн. лв.

Март и април отново не донесоха впечатляваща доходност, като тя се равнява на 6.7 и 6.6 млн. лв., докато през януари населението е получило 7.6 млн. лв. от лихви.

Как да спестим 366, 671 или 1378 лв. за годинаСпестяванията на домакинствата днес в търговските банки възлизат на рекордните 45.1 млрд. лв.

Доходът от лихви за година по-рано (януари – април) беше в размер на 37 млн. лв. спрямо 26.9 млн. лв. за първите четири месеца на 2019 г.

След като през февруари левовите депозити преминаха границата от 60%, повишението продължава, като днес 60.3% от всички влогове са в родната ни валута. Ръстът е за сметка на евровите депозити, които се понижават под 32%, докато тези в други валути остават на ниво от около 7.7 на сто.

Дали лихвите по депозитите ще отчетат ръст в следващите месеци. Според банкери, повишението по лихвите по кредити и депозити може би ще започне от есента, но това едва ли ще е с особено бърз темп.

Едно е ясно – при настоящите ниски лихви хората използват банките по-скоро като сейф за парите си, отколкото да разчитат на тях за получаването на висока доходност. При положение че е търсят доходност за парите си, те би следвало да потърсят други алтернативи. 

Инвестиции през 2019 г. Как и в какво да вложим парите сиКъде да инвестираме 1000, 5 000 или 10 000 лв.? Изборът е ваш

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg