Един от всеки трима мениджъри на ЕЦБ е германец. Колко са българите?

703
Един от всеки трима мениджъри на ЕЦБ е германец. Колко са българите?

© Pixabay

Един от всеки трима мениджъри в Европейската централна банка е германец, което дава на страната домакин на финансовата институция по-голямо представителство, отколкото предполага нейният икономически дял.

Това показват данните от отчета на ЕЦБ за 2021 г., цитирани от Ройтерс.

Разбивката на персонала и мениджмънта на Европейската централна банка по националности показва още, че Франция - втората по големина страна в еврозоната, не е достатъчно силно представена сред служителите, въпреки че се оглавява от французойката Кристин Лагард от 2019 г.

Германците имат дял от 31.3% от мениджърите и 27.7% от приблизително 4000-те служители на базираната във Франкфурт институция.


Това е доста над дела на страната в капитала на ЕЦБ, който възлиза на 21.4% и се основава на размера на нейната икономика и население. Този дял се използва от централната банка при разпределянето на печалбата и финансовите ресурси.

С 10.8% от мениджърите на ЕЦБ и 7.2% от персонала, Франция остава под капиталовия си дял от 16.6%, като дори изостава от Италия и Испания по отношение на представителството на висшите мениджърски нива.

За разлика от нея, някои по-малки страни, като Португалия и Ирландия, са представени по-силно сред персонала и мениджмънта, отколкото предполага участието им в капиталовата структура.

ЕЦБ подкрепи валутите на пет европейски страни извън еврозонатаЕвропейската централна банка подписа споразумения с Полша, Унгария, Албания, Северна Македония и Сан Марино в подкрепа на усилията на петте държави да защитят своите валути от последиците от руската инвазия в Украйна

Британците все още представляват 4.6% от всички служители на ЕЦБ и 3.8% от мениджърите в края на миналата година, въпреки че Великобритания напусна Европейския съюз през 2020 г. По всяка вероятност тези хора са се присъединили към служителите на централната банка преди брекзит.

Според устава на Европейската централна банка, само граждани на ЕС имат право да бъдат наемани като нейни служители, независимо дали страната им използва еврото като своя валута или не.

Българите, например, заемат 2.1% от персонала и 0.7% от мениджмънта на ЕЦБ, въпреки че страната ни не е член на еврозоната. Българското представителство сред служителите на институцията е по-високо от това на някои от държавите членки на еврозоната, като Кипър, Малта, Словения, Словакия и Люксембург. 

Източник: Европейска централна банка

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg