Една четвърт от американците не си знаят лихвата по кредита

622
Една четвърт от американците не си знаят лихвата по кредита

© Pixabay

Една четвърт от хората с ипотечни кредити не знаят каква лихва плащат на банката, пише Kredit.bg.  Данните са от проучване на Bankrate, проведено сред близо 1000 американци.

Въпреки че лихвите по ипотечните кредити се понижиха доста през последните няколко месеца и се доближиха до рекордни дъна, много от собствениците на жилища не са наясно с опциите за рефинансиране и възможностите за значително понижение на разходите, които те им предоставят.

Данните от проучването показват, че 27% от хората, които изплащат жилищни кредити, нямат представа за размера на лихвата.

"Имайки предвид, че покупката на жилище е едно от най-важните решения, които взимаме в живота си по принцип, информацията за условията по ипотечния кредит е изключително важна и не бива да се подценява", казва анализаторът на Bankrate Марк Хамрик.


Ако не знаете каква лихва плащате, няма как да я сравните с условията на другите банки и да прецените дали можете да спестите пари чрез рефинансиране.

31% от участниците в анкетата заявяват, че плащат лихви от под 4%, 25% са в диапазона между 4 и 5 на сто и около 7% в границите между 5 и 6 на сто.

11% от собствениците на жилища, изплащащи жилищни заеми, твърдят, че плащат по тях лихви от над 6%.

Това означава, че 7 от всеки 10 американци с ипотечни кредити плащат лихва, която е над средната за страната в момента или изобщо не знаят какви са параметрите на техния заем.

Понякога причината е, че кредитополучателите просто не отговарят на критериите, необходими за отпускане на по-изгоден кредит, но в много от случаите става въпрос единствено за незнание.

По данни на консултантската компания Black Knight около 7.8 милиона американци имат възможност да спестят разходи по жилищните си кредити чрез рефинансиране.

Повече за рефинансирането можете да прочетете тук  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg