ЕИБ инвестира 16 млн. евро в ключови сектори в Молдова

631
ЕИБ инвестира 16 млн. евро в ключови сектори в Молдова

© PIXABAY

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще инвестира 16 млн. евро в ключови сектори на молдовската икономика. Това обяви вицепрезидентът на Банката на ЕС Тереза ​​Червинска. Финансовата инжекция ще бъде насочена към транспортни, енергийни и здравни проекти, които имат за цел да смекчат икономическите и социалните последици от руската инвазия в Украйна и ще подкрепят присъединяването на Молдова към Блока, който е одобрил 280 млн. евро за 2022 г.

„ЕИБ ще продължи да допринася за икономически силна, енергийно независима и зелена Молдова. Досега инвестирахме 280 млн. евро и мобилизирахме още 16 милиона безвъзмездни средства за проекти в публичния и частния сектор само през 2022 г. Следващата година наш приоритет ще бъдат инвестициите в енергийния и транспортния сектор, които ще помогнат на страната да постигне енергийна независимост и да се интегрира в ЕС. Планираме да подкрепим проекти в здравеопазването, които имат за цел да осигурят достъп до висококачествени медицински услуги“, отбеляза Червинска, която отговаря за операциите в страната.

Европейската инвестиционна банка пуска на пазара блокчейн облигацииЕвропейската инвестиционна банка планира да използва възможностите на блокчейн технологиите при продажбите на дългови ценни книжа

Според Янис Мажеикс, посланик на ЕС в Молдова, Блокът е предоставил безвъзмездни 64 млн. евро за различни инициативи. ЕС вече обяви и друга подкрепа от 250 млн. евро, от които с 50 милиона ще бъдат покрити бюджетни нужди на страната през зимата. В близко бъдеще ще бъде предоставена и 20 млн. евро безвъзмездна помощ за рехабилитация на железниците.


ЕИБ ще предостави заеми, съчетани с грантове и техническа помощ, за 150 млн. до 170 млн. евро през следващата година. Очаква се финансирането да покрие широк спектър от проекти, фокусирани върху енергийната ефективност и смекчаване на климата в съответствие с инициативата на Европейския зелен пакт в региона, за секторите на здравеопазването, цифровизацията и хранително-вкусовия сектор на Молдова.

Досега финансовата институция е предоставила заем от 150 млн. евро за реконструкция на главни магистрали, ускорявайки интеграцията на Молдова в трансевропейската транспортна мрежа и ЕС. Към него до края на годината ще бъдат добавени още 100 милиона за възстановяване и модернизиране на други ключови национални пътища.

Междувременно ЕИБ обяви предстоящи инвестиции за подобряване на енергийната ефективност, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки, които са ключови за енергийната независимост от изкопаемите горива. Банката ще предостави около 30 млн. евро на частен оператор на електроразпределителна система в Молдова за финансиране на модернизацията, цифровизацията и разширяването на електроразпределителната мрежа, покриваща централната и южната част на страната, включително столицата Кишинев. В страната се изпълнява и друг проект подобряване на енергийната ефективност на обществени сгради, включително болници, училища, детски градини и други обществени институции с портфейл от 12,4 милиона евро.

ЕИБ е активна в Молдова от 2007 г., като досега е инвестирала в страната над 1 милиард евро по 26 проекта в транспорта, енергетиката, малките и средни предприятия, селското стопанство, общинската инфраструктура и услугите.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg