ЕК ни хвали за напредък във финансовия сектор

1044
ЕК ни хвали за напредък във финансовия сектор

За изминалата година България има напредък във финансовия сектор особено след кризата с КТБ. Добри са постиженията в социалната сфера. Това каза ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR в коментар поредния доклад на комисията за напредъка на страната ни.

Например представяме се много добре при намаляването на количеството на парниковите газове и при възобновяемите енергийни източници. В доклада обаче е подчертана необходимостта от реформи в пенсионния сектор, заетостта, образованието, здравеопазването, допълни Златев.

През 2011 г. ЕК предложи на европейските страни регулярно да се прави скрининг и на базата на него да се прогнозират възможни проблемни области, въз основа на които да се правят препоръки към съответната страна.

Докладът за България за изминалата година беше представен миналата седмица в Брюксел, у нас ще бъде представен на 10 март.

На базата на резултатите от този доклад всяка страна трябва да подготви и да изпрати до ЕК осъвременена национална програма за реформи с предложение какво ще се направи конкретно на базата на този доклад.

Въпреки очаквания растеж през следващите години – от 1.5-2%, което според евродоклада е позитивно, това е е недостатъчно, за да стигнем нивото на старите страни-членки. Препоръките на ЕК са растежът да бъде още по-ускорен.

Във връзка с това с представителството на ЕК започва разяснения какво точно представлява планът Юнкер, който помага не само големи трансационални компании. В него има и специална част, посветена на малкия и средния бизнес. В това отношение България е една от първите три страни, която успя да получи кредитни линии – едната е за 100 млн. евро, другата е за 35 млн., обясни той.

Златев допълни, че проблемите у нас са свързани и с правораздавателната система, усложнените административни процедури и с корупцията. Всичко това оказва негативно влияние върху привличането на чуждестранни инвестиции.

Проблем е и увеличаващият се брой на трайно безработни млади хора, които над една година са извън пазара на труда, каза той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg