ЕЦБ: Банките трябва да се подготвят за нова икономическа криза

1268
ЕЦБ: Банките трябва да се подготвят за нова икономическа криза

© Pixabay

Европейската централна банка призова банките от еврозоната да заделят по-сериозни капиталови буфери, с които да противодействат на евентуален икономически спад и да предовратят опасността от кредитна криза, пише Kredit.bg.

През последното десетилетие трезорите в държавите от валутния съюз са натрупали значителни резерви и могат да оцелеят, дори да се стигне до по-продължителен негативен икономически цикъл. Повечето от тях обаче все още не са изградили допълнителни капиталови буфери, които да бъдат освободени по време на криза.

"В момента капиталовата адекватност на банките може и да е достатъчна, но все още има възможност да бъдат заделени допълнителни буфери, които да послужат като кредитен ресурс в случай на по-дълбока икономическа криза", смята вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос, който взе участие в конференция, посветена на банковия надзор в Европа.


По думите му проблемът се крие в това, че по време на криза банките поддържат съотношенията на капиталова адекватност, като продават част от активите си и намаляват кредитната си експозиция. Това води до свиване на кредитирането за реалния сектор и задълбочава икономическия спад.

От друга страна допускането на спад в коефициентите за капиталовата адекватност също не е добър вариант, тъй като ограничава възможността на трезорите да изплащат дивиденти на своите акционери.

Само 7 от 19-те държави в еврозоната са активирали контрациклични буфери, а там, където функционират подобни механизми, наличният капитал е недостатъчен и създава рискове за икономиката, смята още вицепрезидентът на ЕЦБ. 

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg