ЕЦБ: Лихвите няма да се вдигат, докато инфлацията не достигне 2%

1020
ЕЦБ: Лихвите няма да се вдигат, докато инфлацията не достигне 2%

© Pixabay

Европейската централна банка ще запази стимулиращата си монетарна политика, докато не бъде достигнато целевото ниво на инфлацията от 2%, заложено в нейната дългосрочна стратегия. Това се посочва в официалното съобщение на институцията след днешното заседание на Управляващия борд.

Основният лихвен процент по рефинансиращите, кредитната и депозитните операции остава без промяна на нива съответно от 0%, 0.25% и -0.5%.

От ЕЦБ посочват, че средносрочната прогноза за инфлацията все още е доста под целевото ниво, което налага и ревизия на очакванията за движението на лихвените проценти.


Институцията очаква, че лихвените равнища ще се запазят на настоящите си или по-ниски нива, докато инфлацията не достигне 2% и не се стабилизира на това ниво. Централните банкери във Франкфурт допускат и преходен период, в който инфлацията може за кратко да надхвърли нивото от 2%.

Управляващият борд изтъкна още, че покупките на облигации в рамките на спешната програма, въведена по време на пандемията от COVID-19, ще продължат през настоящото тримесечие и то с по-високи темпове, отколкото в първите месеци на годината. Те ще останат активни поне до март 2022 година.

Нетните покупки по Програмата за директно изкупуване на активи ще достигнат 20 милиарда евро месечно и ще бъдат запазени, докато има нужда да оказват допълнителна подкрепа на останалите монетарни стимули. Директните покупки на финансови активи ще бъдат прекратени преди да започне евентуалното повишаване на лихвените проценти.

Постъпленията от вече закупените дългови ценни книжа обаче, под формата на изплащани лихвени плащания и главници, ще продължат да се реинвестират от централната банка, докато има нужда от подкрепа на пазарната ликвидност, отбелязват още от институцията.

Еврото леко поевтиня спрямо долара след обявяването на решенията от днешното заседание на ЕЦБ. Единната валута загуби 0.2% от стойността си и към момента се търгува на ниво от 1.1772 долара за евро. 


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg