ЕЦБ може да повиши лихвите над 3,5% и да не ги свали до края на 2023 г.

7490
ЕЦБ може да повиши лихвите над 3,5% и да не ги свали до края на 2023 г.

© Pixabay

Европейската централна банка може да увеличи лихвените проценти над 3,5% и вероятно няма да ги намали отново тази година, тъй като предприема решителни действия, за да върне инфлацията към заложената цел.
 
Това казва Габриел Махлуф, член на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на Ирландската централна банка, цитиран от The Wall Street Journal
 
ЕЦБ повиши основната си лихва до 2,5% този месец, което е най-високото ниво от 2008 г., и заяви, че възнамерява да вдигне лихвите до 3% следващия месец, припомня изданието. 

Икономиката на еврозоната изглежда ще избегне рецесията тази година. Заетостта е нараснала стабилно в края на 2022 г., докато основната инфлация е на рекордно високо ниво. На този фон инвеститорите очакват ЕЦБ да повиши лихвените проценти до връх от 3,5% в средата на годината, преди да започне да ги намалява отново по-късно през тази или в началото на 2023 г.
 
Коментарът на управителя на Ирландската централна банка обаче може да изненада пазарите, които очакват лихвените проценти да достигнат пик през юли и да паднат след това.
 
Махлуф отхвърля предположенията, че ЕЦБ ще започне да намалява лихвите по-късно тази година, пише WSJ. „Отворен съм да действам енергично, за да сваля инфлацията до нашата цел“, казва той.
 
Махлуф не говори от името на ЕЦБ като институция, но коментарите му са важни, защото той се смята за центрист между членовете на комисиите, които искат значително по-високи лихвени нива, и тези, които смятат, че банката е направила достатъчно, отбелязва изданието.
 
Инвазията на Русия в Украйна преди близо година доведе до рязко покачване на инфлацията в еврозоната и въпреки че спадна до 8,5% през януари, тя остава далеч над целта на ЕЦБ от 2%.
 
"Предвиждам, че ЕЦБ ще повиши лихвите след мартенската среща. Въпреки че инфлацията се понижава, тя все още е далеч над целта ни", казва още Махлуф. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg