ЕЦБ може да повиши лихвите още през юли

724
ЕЦБ може да повиши лихвите още през юли

© Pixabay

Европейската централна банка скоро трябва да започне да увеличава лихвените проценти, като тази година ще има възможност за три повишения.

Това коментира пред Ройтерс управителят на Латвийската централна банка Мартинс Казакс.

Той се присъединява към групата от централни банкери, призоваващи за затягане на монетарната политика и прекратяване на паричните стимули.

ЕЦБ вече започна постепенното съкращаване на облигационните покупки, но скокът на инфлацията, която вече надхвърля почти четирикратно целевото ниво на ЕЦБ от 2%, засилва призивите за окончателно прекратяване на финансовите "инжекции".

„Повишаване на лихвите през юли е възможно и разумно. Пазарите очакват две или три стъпки от 25 базисни точки до края на годината. Нямам причина да възразя срещу подобна оценка, това е доста разумно мнение“, каза още Казакс.


По думите му няма особена разлика дали първото повишение ще е през юли или през септември, но все пак уточни, че юли би бил по-добър вариант.

Според Казакс, като част от нормализирането, ЕЦБ в крайна сметка трябва да повиши лихвените проценти до неутралната ставка, при която централната банка нито стимулира, нито задържа икономическия растеж.

Според различните оценки тази ставка е между 1% и 1.5%, което е доста над текущото ниво от минус 0.5% по междубанковите депозити и нулевата ставка на основния лихвен процент по рефинансирането.

Казакс е на мнение, че ЕЦБ първоначално трябва да повиши лихвите с 25 базисни пункта и че няма особена причина централната банка да спре, след като се върне към нулевите нива, дори ако те представляват някакъв психологически праг.

Лихвите по ипотеките в САЩ достигнаха 12-годишен връхСредната лихва по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент се увеличава до 5.20%

Досега ЕЦБ предвиждаше евентуално повишаване на лихвите "известно време" след прекратяването на схемата за изкупуване на облигации през третото тримесечие на тази година.

Но тази формулировка е твърде неясна и голяма част от управителния съвет, определящ лихвите, настоява за прекратяване на изкупуването на облигации в началото на третото тримесечие, което да даде възможност за увеличаване на лихвените проценти още през юли.

„Прекратяването на програмата за закупуване на активи в началото на юли е подходящо. Приложението е изпълнило целта си, така че вече не е необходимо“, каза още Казакс в интервюто си пред Ройтерс.

Междувременно, очакванията за инфлацията започнаха да се движат над целевите равнища на ЕЦБ, което е предупредителен знак, че инвеститорите и бизнесът започват да се съмняват в решителността и способността на централната банка да поддъжа тези нива.

Следващото заседание на институцията ще бъде на 9 юни, когато се очаква централните банкери на Стария континент да поставят твърда крайна дата за изкупуването на облигации и да предоставят по-ясни насоки относно лихвените проценти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg