ЕЦБ ограничава стимулите, но удължава програмата

747
ЕЦБ ограничава стимулите, но удължава програмата

© Pixabay

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес, че е решила да ограничи количеството облигации, които изкупува всеки месец, но в същото време и да удължи продължителността на програмата.

От януари общата стойност на изкупуваните всеки месец облигации ще падне от 60 на 30 млрд. евро. Централната банка обяви, че ще удължи програмата си за парични стимули поне до септември следващата година.

Освен рекордно ниски лихви в годините след световната финансова криза и дълговата криза в Европа, ЕЦБ въведе и количествено улесняване в американски стил, изкупувайки активи (за да стимулира кредитирането), което се използва за повишаване на инфлацията и оказване на подкрепа на икономиката.

Пазарни играчи очертаха октомври като повратна точка за ЕЦБ. Те очакваха подробности за това как централната банка ще ограничи паричните си стимули в еврозоната.

По-конкретно паричните мениджъри искат да знаят с колко ЕЦБ ще намали количеството на изкупуваните всеки месец държавни облигации и от кога ще започне да го прави.

Обявяването на излизане от програмата за парични стимули е трудно за централната банка, тъй като инфлацията остава под таргета и за инфлацията, който е "близо, но под 2%." В самата банка също така има вътрешни различия.

Според някои членове на изпълнителния съвет е прекалено рано програмата да бъде ограничавана, но други смятат, че лихвите се задържаха ниски прекалено дълго време.

Йенс Вайдман, управител на Централната банка на Германия, заяви: "Не виждам необходимост да натискаме педала на газта на паричната политика, но ако продължим с изкупуванията всеки месец, ще направим точно това.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg