ЕЦБ планира нова порция от ултраевтини заеми за банките

6798
ЕЦБ планира нова порция от ултраевтини заеми за банките

© Pixabay

Европейската централна банка трябва да постави заемите с ултраниски лихви в центъра на пакета от стимули, който институцията се подготвя да представи през декември.

Това заяви един от членовете на управителния съвет на ЕЦБ Мадис Мюлер.

Директорът на Естонската централна банка поставя фокуса върху необходимостта от нови операции за таргетирано дългосрочно рефинансиране (т. нар. TLTRO), а не върху евентуалните нови покупки на дългови ценни книжа, които в момента заемат основната част от спешния пакет от стимули за подкрепа на европейската икономика по време на пандемията.

Според Мюлер ситуацията в момента е много по-различна от тази през март, когато ЕЦБ трябваше да успокоява паниката на финансовите пазари.


"Може би облигационната програма сама по себе си не е най-добрият инструмент, с който можем да оказваме подкрепа оттук нататък. Трябва да помислим за комбинация от различни мерки.

Най-добре ще е те да са такива, които адресират директно условията за финансиране на частния сектор. В този смисъл, TLTRO е един от инструментите, които със сигурност ще се разглежда като опция", казва Мюлер, цитиран от Bloomberg.

Стимулите на ЕЦБ в основата си лежат върху микс от програми за изкупуване на облигации и заеми за банките. Президентът на институцията Кристин Лагард заяви по-рано тази седмица, че следващата порция от мерки ще включва и двата типа инструменти.

От началото на кризата, предизвикана от пандемията, ЕЦБ облекчи значително условията за финансиране на финансовия сектор. Банките в еврозоната вече могат да теглят тригодишни заеми при отрицателна лихва от -1%, което означава, че на практика централната банка им плаща, за да се финансират.

Условието е тези пари да бъдат отдавани под формата на кредити за бизнеса и домакинствата.

През септември финансовите институции на Стария континет изтеглиха заеми за 174.5 млрд. евро на последния кръг от рефинансиращата програма на ЕЦБ, а в рамките на предишния, проведен през юни, бяха договорени рекордните 1.3 трилиона евро.

В настоящата програма са предвидени още два кръга на финансиране - през декември 2020 и март 2021 г.

До момента ЕЦБ е използвала около половината от средствата, предвидени за кризисната програма за изкупуване на дългови ценни книжа. Засега се очаква тя да продължи да действа поне до средата на следващата година.

Дебатът за следващия пакет от монетарни стимули се активизира през последните няколко седмици, на фона на рязкото нарастване на новозаразените с COVID-19 в много европейски държави.

То постави под въпрос прогнозите за икономическото възстановяване, тъй като много държави наложиха нови ограничителни мерки против разпространението на заразата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg