ЕЦБ повиши водещите си лихви с 0,5% на фона на притесненията за банките

2961
ЕЦБ повиши водещите си лихви с 0,5% на фона на притесненията за банките

© Getty Images

Европейската централна банка продължи с плана си за повишаване на лихвените проценти с 50 базисни пункта, въпреки тревогите около банковия сектор, предупреждавайки, че "инфлацията се очаква да остане твърде висока твърде дълго време".
 
В същото време ЕЦБ заяви, че бъдещите решения ще зависят от икономическите и финансовите данни, сигнализирайки, че подходът вече се променя и банката няма да се опитва да насочва пазарните очаквания за бъдещите движения на основния лихвен процент.

Още миналия месец ЕЦБ заяви, че планира да повиши лихвения си процент с 50 базисни пункта на срещата си днес, но това беше поставено под съмнение след проблемите на швейцарски кредитор Credit Suisse, породили притеснения за банковия сектор в еврозоната.

Акциите на Credit Suisse се стабилизираха, след като банката заяви рано в четвъртък, че ще се възползва от 54 млрд. долара кредит от Швейцарската национална банка.

Акциите на Credit Suisse скочиха след новината за спасителния пояс от SNBШвейцарският гигант заяви, че е използвал спасителен пояс от централната банка на страната

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза пред репортери на пресконференция след решението, че „политиците са изправени пред „известна несигурност, подсилена от финансовото напрежение, което наблюдаваме през последните няколко дни".

"Бяхме уверени, че това  увеличение на лихвения процент с 50 базисни пункта е важно решение, като се има предвид целите ни в борбата с инфлацията“, каза още Лагард.

Актуализираните прогнози на експертите на ЕЦБ предвиждат инфлацията да достигне средно 5,3% през 2023 г., 2,9% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г. Целта на ЕЦБ за инфлацията е 2%.

ЕЦБ може да повиши лихвите над 3,5% и да не ги свали до края на 2023 г.Коментарът на управителя на ирландската централна банка може да изненада пазарите, които очакват лихвените проценти да достигнат пик през юли и да паднат след това

Резултатът от решението на ЕЦБ е повишаване на основния лихвен процент по депозитите на ЕЦБ от 2,5% на 3%.Лихвата по основните операции по рефинансиране нараства до 3,5%, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 3,75%. Новите стойности влизат в сила от 22 март, съобщи ЕЦБ на сайта си. 
 
ЕЦБ заяви, че бъдещите ѝ ходове ще зависят от икономическите и финансовите данни, като трябва да се има предвид "повишеното ниво на несигурност". Банката съобщи още, че следи отблизо текущото напрежение на пазара и е "готова да реагира при необходимост, за да запази ценовата стабилност и финансовата стабилност в еврозоната". Банковият сектор в еврозоната е "устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции", се казва още в съобщението на ЕЦБ.

Кой печели и кой губи от високата инфлация в еврозоната? Заплатите растат много по-бавно от инфлацията, което според изчисленията на ЕЦБ означава спад на жизнения стандарт на средния работник в еврозоната с 5% спрямо 2021 г.

"Решението да не се дават нови насоки за лихвените проценти може да се разглежда като миролюбиво, като се има предвид, че много от представителите на ЕЦБ заявиха през последните седмици, че очакват да повишат лихвите допълнително през май, а и след това", коментира Джак Алън-Рейнолдс, заместник-главен икономист за еврозоната в Capital Economics. "Липсата на насоки вероятно отразява нарастващо разделение в Управителния съвет."

ЕЦБ беше изправена пред дилема. Решение да не се повишат лихвите след обещанието от миналия месец щеше да подкопае доверието в ЕЦБ, посочва MarketWatch.

По-малкото увеличение на лихвите от очакваното всъщност би могло да притесни пазара заради потенциален риск от системен срив в европейската банкова система, коментира изданието.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg