ЕЦБ предупреждава за двоен риск от инфлация и икономически спад

1141
ЕЦБ предупреждава за двоен риск от инфлация и икономически спад

© Pixabay

Европейската централна банка ще трябва да остане бдителна през следващите месеци с перспективата инфлацията да нараства все по-бързо, успоредно с риска от забавяне на потребителското търсене.

Това заяви главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, цитиран от CNBC.

"На фона на  цялата несигурност трябва да управляваме двата риска. От една страна, това може да са сили, които поддържат инфлацията по-висока от очакваната за по-дълго време. От друга страна, имаме риск от забавяне на икономиката, което би намалило инфлационния натиск“, каза Лейн, който също е член на Управителния съвет на базираната във Франкфурт институция, пред Анет Вайсбах от CNBC във вторник на форума в Синтра на ЕЦБ в Португалия.

Според него е важно ЕЦБ да има ясна визия за следващите си няколко заседания и да се "отдалечи" от рекордно ниските лихвени проценти, които поддържа от доста години насам. Той обаче уточни, че всяко следващо решение трябва да е базирано на данните, за да може централната банка да запази възможността си да отговори на това, което се случва през следващите месеци.


Заседанието на ЕЦБ през юли ще бъде критично. Централната банка заяви, че ще повиши лихвените проценти за първи път от 11 години насам, но инвеститорите са по-заинтересовани да разберат как институцията смята да управлява рисковете от "фрагментация" в региона. Те са свързани с влошаване на дълговите показатели на определени държави от еврозоната.

ЕЦБ проведе извънредно заседание по-рано този месец, тъй като разходите по заемите на някои от периферните икономики започнаха да нарастват. Централната банка обяви, че разработва нов инструмент за справяне с тези рискове, но не сподели подробности за това кога ще бъде приложен и докъде ще стигне.

ЕЦБ трябва да обяви новия инструмент на 21 юли, заедно с първото си увеличение на лихвите от повече от десетилетие, в отговор на скока на доходността на облигациите, който засегна най-задлъжнелите страни.

Според анонимни източници, цитирани от Ройтерс, ръководителите на ЕЦБ все още дебатират доколко подробностите за новия инструмент, включително неговите размер и продължителност, трябва да бъдат оповестявани публично.

Ще успее ли Фед да предотврати рецесията в САЩ?Американските икономисти вече не се делят на

Предимството на обявяването е, че ще успокои умовете на инвеститорите относно ангажимента на ЕЦБ да се бори с финансовата фрагментация в еврозоната.

Освен това ЕЦБ би се застраховала, ако бъде обвинена, че подпомага определени правителства, подписвайки им "празен чек", защото обществото ще разполага с публична информация.

Подробното информиране обаче може да има и обратен ефект, ако операцията се оцени като твърде малка от търговците на облигации, отбелязват източниците. Запазването на юлското решение в тайна ще избегне този риск, но може да остави твърде много въпроси без отговор.

Срещу Европейската централна банка вече беше заведено едно дело във висшия съд на Германия и Съда на Европейските общности заради предишната схема за изкупуване на облигации. Ищци по него са германски икономисти, които обвиняват институцията във финансиране на правителства, което е забранено от европейските договори.

Съдът обаче постанови, че ЕЦБ е действала в рамките на мандата си, докато са били в сила защитните мерки.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg