ЕЦБ събра над 20 млрд. евро от негативната лихва по депозитите

622
ЕЦБ събра над 20 млрд. евро от негативната лихва по депозитите

© Pixabay

Европейските банки са донесли 21.4 млрд. евро приходи за Европейската централна банка (ЕЦБ) за петте години, откакто бяха въведени отрицателните лихви.

ЕЦБ въведе отрицателни лихви на 11 юни 2014 г., намалявайки лихвата си по деозитите до -0.1% в опит да стимулира икономиката. Отрицателната лихва по депозитите в централната банка в момента е на ниво от -0.4% за 17-те страни от еврозоната.

Отрицателните лихви имаха за цел да насърчат банките да кредитират или да инвестират, вместо да паркират средствата си в ЕЦБ.


Европейски банки са платили рекордните 7.5 млрд. евро лихви по депозитите си с в ЕЦБ само през 2018 г., като на централната банка са изплащани по 21 млн. евро ежедневно, сочат данни на платформата Deposit Solutions.

Германските банки са допринесли с една трета (33%) от всички лихви по депозити, платени в еврозоната в периода 2016 – 2018 г., докато френските банки са осигурили други 24%, а холандските банки - 13%.

Докладът, който анализара данните от ЕЦБ, показва също така, че лихвите оказват значителен ефект и върху рентабилността на банките, равнявайки се на 4% спад в печалбата за 2018 г. Германските банки отново са понесли най-тежкото бреме, губейки 9% от печалбите си.

Разходите също се увеличават, според анализа на Deposit Solutions, като лихвените плащания на германските банки почти са се удвоили през последните три години, информира CNBC.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

иванова
# 0
16:06 | 29 June 2019
Закривайте си навреме сметките, на мен ми откраднаха лихви от депозит чрез такси по разпл. сметка.
Lubomir
# 1
16:06 | 10 June 2019
с други думи:мошениците банкери пак намериха начин как да ни доокрадат.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg