ЕЦБ съветва банките да преразгледат прогнозите си заради енергийната криза

8175
ЕЦБ съветва банките да преразгледат прогнозите си заради енергийната криза

© Pixabay

Банковият сектор в еврозоната е стабилен на фона на очертаващата се рецесия, но Европейската централна банка препоръчва на кредиторите да преразгледат капиталовите си прогнози, като се има предвид очакваната трудна зима. Това заяви председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия, цитиран от Ройтерс.

По думите му, банките са натрупали достатъчно капитал през последните години и могат да се възползват от нарастващите лихвени проценти, но почти сигурната рецесия и изключително високите разходи за енергия ще натежат върху части от сектора.

„Настояваме банките да се съсредоточат много върху концентрацията на експозиции към сектори, които са силно зависими от енергията и са уязвими към енергийни шокове. Ние молим банките да преразгледат своите капиталови прогнози при тежки, неблагоприятни сценарии и ще се включим в диалог с тях“, каза Енрия на конференция в Брюксел.


ЕЦБ повиши лихвените проценти с общо 125 базисни пункта на последните си две срещи и има вероятност за още две повишения до края на тази година година. Това би бил най-агресивният цикъл на затягане на монетарната политиката в историята на банката.

Лихвите по ипотеките в САЩ надхвърлиха 6% за първи път от 2008 г.Повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити оказват все по-силно влияние върху жилищния пазар

Енрия отбеляза, че фирмите, участващи във финансирането на търговски недвижими имоти, жилищни сгради и потребителско финансиране, са особено изложени на нарастващите разходи по заемите и изискват повишено внимание.

„Потенциални рискове има и с излагането на енергийни деривати, което виждаме като проблем в последно време“, каза още Енрия.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg