ЕЦБ се въздържа от нови стимули, но обеща такива през декември

340
ЕЦБ се въздържа от нови стимули, но обеща такива през декември

© Unsplash

Европейската централна банка остави монетарната си политика без промяна на днешното си заседание, с което устоя на обществения натиск да обяви нови мерки в подкрепа на икономиката на фона на задаващата се нова вълна на пандемията от COVID-19.

Институията обаче даде ясен сигнал, че има намерение да отключи още стимули на следващото си заседание през декември, съобщава Reuters.

Две от водещите европейски икономики Германия и Франция обявиха затягане на противоепидемичните мерки през последните дни, както и много от останалите държави от еврозоната.


ЕЦБ подчерта, че пандемията поставя сериозни рискове пред икономическия растеж и че институцията ще преоцени нуждата от нови стимули на следващото си заседание, насрочено за 10 декември.

"Управляващият борд ще рекалибрира своят инструментариум в зависимост от развитието на ситуацията, за да гарантира стабилни условия за финансиране и подкрепа на икономическото възстановяване", се посочва в изявлението на централната банка.

ЕЦБ вече предприе безпрецедентни монетарни стимули през пролетта на 2020 година в отговор на заплахата от разпространението на COVID-19. Институцията задели 1.35 трилиона евро за покупка на облигации до средата на 2021 година и разполага с допълнителни 700 милиарда евро, които може да използва за интервенции на финансовите пазари, ако това се наложи.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че пандемията влошава драстично прогнозиге за икономическия растеж на еврозоната.

Експертите, цитирани от Ройтерс обаче, са на мнение, че инструментите на централната банка вече са близо до лимита на своите възможности. ЕЦБ купува дългови ценни книжа на стойност 100 милиарда евро всеки месец, което доведе до спад на лихвените проценти до рекордно ниски нива.

Банките на Стария континент имат възможност да теглят краткосрочни заеми с отрицателна лихва, тоест да получават пари за това, че отпускат кредити на клиентите си. Тяхната най-голяма тревога обаче не ес свързана с липсата на финансиране, а с влошаването на кредитните им портфейли.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg