ЕЦБ вдига лихвите с рекордните 75 базисни пункта

2356
ЕЦБ вдига лихвите с рекордните 75 базисни пункта

© Pixabay

Управителният съвет на Европейската централна банка взе решение да повиши със 75 базисни пункта трите основни лихвени процента в еврозоната.

"Тази сериозна стъпка ускорява прехода от сегашните подчертано нерестриктивни лихвени проценти към нива, които ще осигурят навременно връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ – 2%", се посочва в официалното изявление на институцията.

И трите основни лихвени процента на ЕЦБ ще се повишат с по 75 базисни пункта. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до нива от 1.25%, 1.50% и 0.75%, считано от 14 септември 2022 г.


Въз основа на настоящите си оценки, ЕЦБ очаква да повиши още лихвените проценти на следващите няколко заседания, за да забави търсенето и да предотврати риск от трайно възходящо изместване на инфлационните очаквания. ЕЦБ обяви още, че ще подлага на редовна преоценка стъпките на паричната си политика в съответствие с постъпващата информация и според развитието на перспективата за инфлацията.

Бъдещите решения за основните лихвени проценти ще зависят от икономическите данни и ще се обсъждат подробно на всяко от следавщите заседания.

Управителният съвет обаче очаква още повишения на лихвените проценти, защото инфлацията остава твърде висока и вероятно ще се задържи продължително над целевото равнище. Според предварителната оценка на Евростат, през август тя е достигнала 9.1%.

Рязкото покачване на цените на енергоносителите и храните, натискът от страна на търсенето в някои сектори вследствие на отварянето на икономиката и затруднения във веригите на доставка все още тласкат инфлацията нагоре.

"Ценовият натиск продължава да нараства и да се разширява в цялата икономика и е възможно в краткосрочен план инфлацията да се повиши още. Тя ще отслабне, след като текущите фактори, които я обуславят, отзвучат с течение на времето и ефектът от нормализирането на паричната политика намери отражение в икономиката и ценообразуването", со посочва още в изявлението на ЕЦБ.

В перспектива експертите на централната банка ревизираха значително нагоре прогнозата си за инфлацията и сега се очаква тя да бъде на средно равнище от 8.1% през 2022 г., 5.5% през 2023 г. и 2.3% през 2024 г.

След подема през първата половина на 2022 г. последните данни показват съществено забавяне на икономическия растеж на еврозоната, като се очаква застой на икономиката по-късно през годината и през първото тримесечие на 2023 г. Високите цени на енергоносителите отслабват покупателната способност на доходите на гражданите и, макар да намаляват, затрудненията в доставките все още ограничават икономическата активност. Наред с това неблагоприятната геополитическа обстановка, особено необоснованата агресия на Русия срещу Украйна, отслабва доверието както на бизнеса, така и на потребителите. Тази перспектива е отразена в последните експертни прогнози за икономическия растеж – те са ревизирани отчетливо надолу за остатъка от настоящата година и за цялата 2023 г.

Може ли рецесията да застраши борбата на централните банки с инфлацията?Промяната в условията е предизвикана от опасенията от рецесия, които накараха пазарите не само да ревизират в низходяща посока очакванията си за лихвите, но и да калкулират възможността Фед да понижи основния лихвен процент през следващата година

Сега експертите на ЕЦБ очакват икономиката да нарасне с 3.1% през 2022 г., 0.9% през 2023 г. и 1.9% през 2024 г.

"Трайните слабости, обусловени от пандемията, продължават да пораждат риск за гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Затова Управителният съвет ще продължава да действа гъвкаво при реинвестирането на погашения с настъпващ падеж по портфейла по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия, за да противодейства на свързаните с пандемията рискове за трансмисионния механизъм", заявяват от институцията.

Управителният съвет на ЕЦБ уточнява, че ще продължи да наблюдава условията за финансиране на банките и ще се погрижи настъпването на падежа третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) да не възпрепятства гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Същевременно ЕЦБ редовно ще оценява как целевите операции по кредитиране допринасят за позицията на паричната политика.

"Управителният съвет има готовност да коригира всички свои инструменти в рамките на мандата си, за да осигури стабилизиране на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план. Инструментът за защита на трансмисионния механизъм е в сила като средство за противодействие на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика във всички държави от еврозоната. Така той ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност", посочват още от централната банка в изявлението след днешното ѝ заседание.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg